Mentinerea unui nivel ridicat de productivitate la locul de munca ii intereseaza in aceeasi masura atat pe angajatii din pozitiile de executie, cat si pe cei din management. Potrivit Institutului American de Cercetare a Afacerilor, exista cinci factori principali care influenteaza eficienta angajatilor, printre ei numarandu-se device-urile utilizate, gradul de multumire al personalului, dar si modul de lucru al managerului.

Iata de ce depinde eficienta angajatilor si cum putem creste productivitatea la birou:

Sediul companiei – felul in care arata biroul, numarul de colegi din birou, drumul pana la serviciu

Designul biroului are un impact important asupra angajatilor. De aceea, giganti IT precum Google sau Facebook au investit atat de mult in amenajarea unui spatiu de lucru cat mai placut. Foarte important este si drumul pe care un angajat il parcurge pana la birou, deoarece statul in trafic isi pune amprenta pe dispozitia generala a angajatilor, care ajung la lucru deja obositi. Marile companii stiu ca acesti factori sunt importanti pentru eficienta angajatilor, motiv pentru care isi aleg sedii care sa raspunda nevoilor angajatilor.

Parcurile de birouri, asa cum este Novo Park, sunt preferate in general de multinationale, deoarece se afla in apropierea mijloacelor de transport in comun si pun la dispozitia personalului locuri de parcare suficiente. In plus, birourile moderne, cu multa lumina naturala, si faptul ca in incinta parcului exista cafenele, restaurante si sali de sport, fac dintr-un astfel de parc un loc unde angajatii sunt mai eficienti si mai productivi.

Este, de altfel, de la sine inteles ca atunci cand un birou nu dispune de suficienta lumina, are o temperatura foarte ridicata sau foarte scazuta si este supraaglomerat, si eficienta persoanelor care lucreaza acolo are de suferit.



Motivatia angajatilor – salariu, bonusuri, proiecte noi

O cercetarea realizata la Westminster College a evidentiat faptul ca angajatii lipsiti de motivatie nu isi asuma responsabilitatea la locul de munca, parasesc organizatia la prima oportunitate, iar rezultatele muncii lor nu sunt de calitate. De cealalta parte, angajatii care se simt motivati sunt mai productivi, mai creativi si sunt dispusi sa lucreze mai mult si mai bine.

Cand vine vorba despre motivare, nu doar salariul este important. Oamenii gasesc motivatii pentru a veni la birou nu doar pentru suma care le intra in cont lunar, ci si pentru atmosfera generala de la locul de munca, diverse bonusuri de performanta, dar mai ales pentru proiecte care ii provoaca din punct de vedere profesional.

Specialistii in Resurse Umane le atrag atentia managerilor ca cei din generatia Milennialls sunt mereu in cautarea unei provocari, iar odata ce intervine plafonarea isi pierd eficienta si determinarea si parasesc firma. Este esential, asadar, ca managerii sa isi motiveze angajatii nu doar cu cresteri salariale, ci si cu implicarea lor in noi proiecte sau cu participarea la unele cursuri de perfectionare.


Atitudinea sefilor – stres, presiune, comunicare

Managerii sunt cei mai importanti oameni dintr-o organizatie si atitudinea lor dicteaza si atitudinea celor din functiile de executie. Felul in care lucreaza ei este extrem de important pentru intreaga echipa si felul in care comunica este esential.

Un manager trebuie sa cultive spiritul de echipa, sa ii motiveze pe membrii departamentului pe care il conduce si sa fie un exemplu in ceea ce priveste responsabilitatea muncii. Rolul lui este sa devina un adevarat mentor pentru subalterni si sa le incurajeze initiativele. Este foarte important pentru un angajat ca seful sau sa ii ofere feedback constructiv, sa il ajute atunci cand exista probleme si sa fie un adevarat lider. In caz contrar, motivatia si productivitatea angajatilor va avea de suferit.




Ce distruge eficienta la birou?

O analiza realizata de careerbuilder.com a scos la iveala faptul ca mai mult de jumatate dintre angajatori indica telefoanele inteligente drept principala cauza pentru productivitatea scazuta a salariatilor lor. 44% dintre ei considera ca internetul le rapeste din eficienta angajatilor, in vreme ce 37% cred ca barfele de birou sunt factorul principal care stirbeste productivitatea.

Conform acestei analize facute baza raspunsurilor date de angajatori, clasamentul factorilor care distrug eficienta la birou arata asa:

  • Telefoanele mobile
  • Internetul
  • Barfa
  • E-mailurile
  • Colegii care intrerup alti angajati cu intrebari
  • Sedinte
  • Pauza de tigara/gustare
  • Colegi de birou galagiosi
  • Lucrul de la un birou tip „cubicle”

Tu care crezi ca sunt factorii de care depinde productivitatea la locul de munca?



Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri