“Protectie si Securitate in munca”. Suna ca ceva ce, ca angajator, esti obligat sa faci si ca angajat “trebuie sa bifezi”. In realitate este o problematica complexa si una care a reusit sa aduca un business frumos unei echipe care a facut performanta in acest domeniu, lucrand cu branduri internationale puternice, care vor cu adevarat sa aiba grija de angajatii lor…nu doar pe hartie. Ce tendinte sunt in domeniu, cum au construit o afacere frumoasa cei de la Eurofin Consult, dar si ce provocari intampina, afla in interviul de mai jos.

Totul a inceput de la zero, cu cateva mii de euro din economii proprii si un spatiu inchiriat. La vremea respectiva, in 2005, majoritatea consultantilor in domeniul protectiei muncii aveau biroul… in geanta.

Cei doi tineri, fosti colegi de facultate la acea vreme, au facut repede diferenta fata de concurenta pentru ca aveau un sediu, masini personale si toate dotarile necesare unui spatiu pentru birou. In primul an de existenta, cei doi asociati au pus la bataie economiile in cursuri si participari la conferinte in vestul si nordul Europei. De exemplu, pentru un curs organizat la Helsinki la vremea aceea au platit aproape 2.000 de euro.

Cine sunt fondatorii?

Daniel Milicescu (foto principala) si Razvan Chiru sunt fondatorii proiectului, fosti colegi de studentie si absolventi ai Facultatii de Psihologie (2002). Dupa terminarea facultatii au avut cateva proiecte antreprenoriale dezvoltate separat si de scurta durata.

Ulterior, au intuit ca domeniul SSM (Securitate si Sanatatea Muncii – n.r.), unul apropiat de studiile absolvite, reprezinta o oportunitate de business si ca prin competentele dobandite vor face diferenta in piata.

Ideea de baza s-a nascut la o masa cu prietenii, la randul lor antreprenori si care discutau despre experientele de zi cu zi in relatia cu autoritatile statului. La un moment dat, unul dintre ei a inceput sa povesteasca despre un control ITM, incheiat cu o amenda din cauza faptului ca nu avea decat fisele de instruire in domeniul protectiei muncii. In acel moment contravaloarea completarii fiselor era de 2 milioane de lei/luna (200 lei) x 7 antreprenori (prezenti la acea masa) = 1.400 lei/luna. Acesta a fost matematica simpla facuta de Daniel care a constituit unul dintre argumentele de a infiinta o firma in acest domeniu, alaturi de cunostintele, deja, dobandite in facultate, protectia muncii fiind un domeniu conex psihologiei organizationale.

Intrarea Romaniei in UE, o provocare pentru industrie si pentru antreprenori

In 2007, odata cu integrarea Romaniei in UE au avut nevoie de certificarile impuse de noua legislatie. In plus, cursurile postuniversitate le-au absolvit la Universitatea Tehnica din Iasi, singura institutie de invatamant la vremea respectiva care organiza astfel de cursuri. Primul angajat a venit dupa un an de eforturi sustinute, asadar, mai ales in zona de personal training si obtinerea tuturor aprobarilor necesare pentru desfasurarea activitatii. De acolo, lucrurile au inceput sa creasca progresiv.

In total, pana acum au investit 300.000 euro, din care 150.000 provin din fonduri europene iar restul din fonduri proprii.

In 2017 au avut o cifra de afaceri de 340.000 euro iar pentru acest an estimeaza o crestere de 20%. Estimarea se bazeaza pe planurile de dezvoltare a unor servicii precum e-learning si pe volumul mai mare de solicitari venite din partea companiilor, fata de anul trecut. Serviciile Eurofin Consult sunt extrem de variate si acopera, de la conformare legala in domeniul sanatatii si securitatii in munca (SSM) si situatii de urgenta (SU), training face-to-face sau e-learning, verificarea calitatii micro-climatului - (zgomot, intensitate luminoasa, noxe etc), verificarea sistemelor de detectie, alarmare si stingere incendii, a instalatiilor electrice, cunoscute de toata lumea ca verificarea PRAM, pana la coordonare SSM santiere, consultanta mediu sau wellness - kinetoterapie si ergonomie.

Trainingul e-learning si serviciul wellness sunt doua dintre serviciile din in ce mai solicitate de catre companii, avand in vedere faptul ca incet-incet Romania imprumuta din bunele practici in acest domeniu de la tari care au implementat pe termen lung politici consistente legate de bunastarea angajatilor.

Cati clienti sunt din Romania?

90% dintre clientii aflati in portofoliul Eurofin Consult activeaza pe intreg teritoriul Romaniei. Prezenta se concentreaza, in principal, pe polii de dezvoltare economica, respectiv, municipiul Bucuresti, Brasov, Constanta, Timisoara, Cluj si Iasi. Cele mai multe dintre companiile care apeleaza la serviciile Eurofin provin preponderent din real estate, IT si servicii, spun, pentru wall-street.ro, antreprenorii.

Per total au instruit peste 45.000 de oameni si au lucrat cu mai mult de 500 de clienti la nivel national si international. Acopera cele mai variate industrii, de la IT&C, retail, oil&gas, pana la real estate, automotive. Daca la inceput puteam vorbi de un interes mai ridicat al mutinationalelor fata de cultura saftey, in ultimii ani si antreprenorii romani manifesta un interes crescut, in egala masura. Cert este ca si unii si altii recunosc deja, importanta colaborarii cu un specialist SSM iar exigentele legate de calitatea trainingurilor si al relevantei acestora pentru business sunt din ce in ce mai mari.

De ce anume sunt cel mai interesate aceste companii?

Cele mai multe dintre cererile de servicii solicitate sunt legate de conformarea legala si asistenta in caz de control ITM si cercetari de accidente. Acestea presupun intocmirea documentatiilor cerute de legislatie, instruirile periodice de SSM, reprezentarea clientilor in relatia cu instutiile statului sau intocmirea dosarului de cercetare in cazul accidentelor de munca.

Pe langa abordarea traditionala fata de protectia muncii, care inseamna acel pachet obligatoriu de documente, cu completare de fise, trainingurile online si serviciul welness se bucura de o atentie din ce in ce mai mare venita din partea companiilor. Totul, in contextul in care conceptul de well being la locul de munca in Romania, ca o noua abordare asupra muncii, prinde contur.

Din aceasta noua abordare, ca un prim pas, fac parte evaluari personalizate si extrem de eficiente precum evaluarea nivelului de stres, evaluarea stilului de lucru, evaluarea stilului de leadership sau al nivelului de agresivitate in trafic (valabil in cazul soferilor) etc. Aceste evaluari se realizeaza cu instrumente psihologice etalonate pe populatia din Romania.

Citeste si:

    Toate aceste evaluari au rolul de a identifica nevoile angajatilor astfel incat programul de well being sa aiba un ROI (return of investment – n.r.). Asadar, fara o evaluare initiala, orice program de well being, din care poate face parte, de exemplu, educatia financiara in sensul auto-administrarii veniturilor angajatilor de o maniera sustenabila pe termen lung, consiliere in cariera sau consiliere psihologica, va fi sortit esecului si nu va ajuta cu nimic afacerea sa prospere.

    „Imi aduc aminte ca anul trecut, atunci cand am inceput implementarea serviciului de kinetoterapie din cadrul unei companii, am fost fost intampinati cu rezerve. La primele sesiuni, rata de participare a fost extrem de scazuta. Anul acesta in august, atunci cand programul a fost intrerupt datorita concediilor, angajatii intrebau cand va fi reluat. Oamenii au trecut, in general, prin destule programe bune doar de bifat ca prezenta, iar un training legat de SSM, protectia muncii sau well being suna sec si a ,,productie de hartii’’. Atitudinea angajatilor se schimba atunci cand asista la un program de calitate si care corespunde in totalitate nevoilor lor. In timp, nivelul starii de bine a angajatului se va reflecta in mod direct in implicarea sa de zi cu zi si in nivelul de productivitate”, spune Daniel Milicescu.

    Citeste si:

      Cum evolueaza piata protectiei & securitatii in munca?

      Din punctul lor de vedere, piata sanatatii si sigurantei ocupationale (SSM) din Romania a inceput sa iasa din zona primitiva a productiei de hartii si a semnarii de fise.

      „De aceea, rolul nostru in acest domeniu este mai important ca oricand. Avem misiunea de a arata ca siguranta la locul de munca este o chestiune nationala, care ar trebui sa ne priveasca pe toti, in egala masura si presupune o responsabilitate la fel de egala. De asemenea, consultantii din domeniu trebuie sa invete ,,afacereza’’ pentru a traduce si in cifre ROI-ul activitatilor de SSM, un aspect extrem de important, alaturi de binecunoscuta componenta sociala a activitatii, care presupune traininguri, de exemplu, ce tin de grija fata de sanatatea si siguranta angajatilor”, mai spune Daniel.

      In general, antreprenorii care apeleza la Eurofin Consult sunt cei care imprumuta din bunele practici imprumutate de la modele de afaceri de succes dezvoltate dincolo de granitele tarii, acolo unde toata lumea intelege ca imbolnavirile profesionale sau accidentele la locul de munca au un impact semnificativ asupra afacerii dar si asupra economiei Romaniei in ansamblul sau.

      De altfel, cel mai recent studiu elaborat de Eurofin a demonstrat in cifre ca impactul asupra economiei Romaniei din cauza accidentelor de munca este de, cel putin 11,5 milioane de euro anual.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri