Legistatia in vigoare prevede ca angajatii romani au dreptul la zi libera cand sunt sarbatori legale. Aceasta prevedere nu se aplica in anumite domenii, exceptiile fiind unitatile sanitare, unitatile de alimentatie publica si locurile de munca in care activitatea nu se poate intrerupe din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Angajatii aflati in aceste situatii si care sunt chemati la munca trebuie primeasca fie timp liber, fie un spor de 100% din salariul de baza.

"Salariatilor (...) li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru", arata textului publicat in Codul muncii.

Zile libere pana la sfarsitul anului

In lunile care au mai ramas pana la finalul acestui an, angajatii romani se mai pot bucura de trei sarbatori legale. Zilele libere conform acestora sunt:

  • 30 noiembrie (miercuri) - Sfantul Andrei
  • 1 decembrie (joi) - Ziua Nationala a Romaniei
  • 25 decembrie (duminica), 26 decembrie (luni) - Craciunul.

Angajatorii care nu tin cont de prevederile Codului Muncii risca amenzi de pana 10.000 de lei.

Sursa foto: Brian A Jackson, Shutterstock