Deși România nu se numără printre țările din Europa care dă angajaților cele mai multe zile libere, în ultimii ani, românii au început să beneficieze de tot mai multe zile libere. La fel se întâmplă și zilele libere de Rusalii. Când vor pica anul acesta Rusaliile și câte zile libere au angajații?

O nouă minivacanță pentru români, de Rusalii. Ce zile libere vom avea

Similar cu anul 2021, românii beneficiază în 2022 de 15 zile libere, ce sunt stipulate în calendarul zilelor libere și a sărbătorilor legale din 2022. Primele zile libere legale din vara anului 2022 încep cu Sărbătoarea Rusaliilor, când românii vor avea parte de două zile libere. Este vorba despre zilele de 12 și 13 iunie, care pică duminică, respectiv luni. Partea bună a acestor zile este că dat fiind faptul că ziua de luni, 13 iunie va fi liberă, românii vor putea să beneficieze, practic, de o minivacanță care se traduce printr-un weekend prelungit. De regulă, fiind vară, cei mai mulți aleg să meargă la mare, însă și muntele este o opțiune pentru numeroși alți turiști.

zile libere rusalii 2022Sursa foto: Agerpres

Important de precizat este faptul că aceste zilele libere se acordă atât pentru angajații care lucrează în aparatul de stat, cât și pentru cei care lucrează în companii private. Codul Muncii prevede ca în măsura în care activitatea organizației nu permite efectuarea unei zile libere legale, angajatorul este obligat să acorde o altă zi liberă ulterioară angajatului/ angajaților care se află în această situație.

(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare] - Codul Muncii

Cum ar putea românii să nu mai piardă zilele libere legale, dacă vor pica în weekend

Ca semnificație, sărbătoarea Rusaliilor reprezintă, în accepțiunea creștin-ortodoxă, Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh, ce pică întotdeauna la 50 de zile de la Paște și mereu duminica. Iar pentru că astfel de sărbătoare pică în weekend, la fel ca mai multe altele, mai mulți parlamentari au venit cu un proiect de lege menit să schimbe acest lucru.

zile libere rusalii 2022Sursa foto: Shutterstock

Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal.

Proiect de lege

Concret, în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

Citește și: Spania ar putea fi prima țară europeană care introduce ”concediul menstrual”. Măsura există deja în state din Asia și Africa

Ce zile libere legale au mai rămas în 2022

Cu tot cu Sărbătoarea de Rusalii care va da următoarele zile libere, românii vor mai beneficia de șapte zile libere legale în 2022. Din păcate, însă, și prima zi de Crăciun va pica tot în weekend, duminică mai exact. Rămâne de văzut, însă, dacă până în luna decembrie, proiectul de lege legat de zilele libere care pică în weekend (amintit mai sus) va fi aprobat.

  • 12 iunie (duminică) - Rusalii
  • 13 iunie (luni) - Rusalii
  • 15 august (luni ) - Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (miercuri) - Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (joi) - Ziua Națională a României
  • 25 decembrie (duminică) - Crăciunul
  • 26 decembrie (luni) - Crăciunul

Vezi și: Compania din România care oferă concediu anual de odihnă, nelimitat. Zilele libere sunt plătite

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri