Guvernul spaniol propune introducerea unui concediu acordat femeilor care suferă de menstruaţii dureroase. Dacă va trece de Parlament, Spania va fi prima țară europeană care introduce o astfel de măsură în legislația muncii.

Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul fiind o premieră în Europa, informează Agerpres. "Vom fi prima ţară din Europa care va institui un concediu medical temporar finanţat în mod integral de stat pentru menstruaţii dureroase şi invalidante", şi-a exprimat satisfacţia ministrul Egalităţii, Irene Montero, la finalul unui consiliu al miniştrilor.

Concediul mestrual, aprobat de medic, dar fără limită de durată

Irene Montero a declarat mai devreme la televiziunea publică spaniolă că acest concediu medical, care va trebui semnat de medicul curant, "nu va avea durată limitată", în timp ce o versiune preliminară a proiectului difuzat săptămâna trecută de mass-media evoca un concediu de trei zile ce putea fi majorat la cinci în cazul unor simptome acute.

Acest text, care a suscitat o dezbatere în cadrul executivului şi sindicatelor, va trebui însă să fie aprobat de Parlament, unde guvernul este minoritar, înainte de a intra în vigoare.

Citește și: Concediu de odihnă 2022. Cele mai importante prevederi din Codul Muncii

Dacă executivul va obţine undă verde din partea deputaţilor, Spania va deveni prima ţară din Europa şi una dintre puţinele din lume care va integra această măsură în legislaţia sa, alături de Japonia, Indonezia sau Zambia, de exemplu.

Avort fără aprobarea părinților

"Concediul menstrual" este una dintre măsurile-cheie ale unui proiect de lege mai amplu care prevede de asemenea consolidarea accesului la avort în spitalele publice, care practică în prezent mai puţin de 15% din întreruperile voluntare de sarcină din Spania din cauza unor obiecţii de conştiinţă masive din partea medicilor.

Citește și: Compania din România care oferă concediu anual de odihnă, nelimitat. Zilele libere sunt plătite

Proiectul de lege ar urma de asemenea să le permită minorelor de 16-17 ani să facă avort fără autorizaţie din partea părinţilor lor, revenind astfel asupra unei obligaţii instituite de un guvern conservator precedent, în 2015.Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985, apoi legalizat în 2010, însă întreruperea voluntară de sarcină rămâne un drept cu multe obstacole în această ţară cu o puternică tradiţie catolică, unde mişcările antiavort sunt foarte active.

Textul guvernului prevede şi o consolidare a educaţiei sexuale în şcoli, precum şi distribuirea gratuită de "pilule de a doua zi" în centrele de îngrijire şi de mijloace contraceptive în licee.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri