Concediul de odihnă este mereu cea mai așteptată perioadă din an pentru un angajat, indiferent de sectorul de activitate în care lucrează. Fiecare angajat din România are dreptul la un concediu de odihnă anual care nu ar trebui să fie mai mic de 20 de zile. Dar cum se acordă corect din punct de vedere legal aceste zile din concediul de odihnă și ce prevederi include Codul Muncii?

Concediu de odihnă 2022. Cum se acordă legal zilele libere

Dreptul la concediu de odihnă plătit este un drept constituțional prevăzut de art. 41 al. 2 din Constituția României și garantat și prin lege organică (în Codul Muncii), care prevede dreptul la un concediu de odihnă anual (Art. 39. Principalele drepturi și obligații ale salariatului).

concediu de odihna 2022Sursa foto: Pexels

În ceea ce privește durata zilelor minime de concediu de care un salariat român poate beneficia, nici în 2022 nu există modificări. Un angajat din România are dreptul la o „durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare”, potrivit art. 144 din Codul Muncii.

Important de precizat este faptul că „sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual”, după cum este stipulat în art. 145 din Codul Muncii.

Cum se stabilește exact concediul de odihnă în fiecare an. Ce zile nu sunt incluse în concediul de odihnă

Atunci când se stabilește durata concediului de odihnă, angajatorul nu va lua în calcul perioadele de incapacitate temporară și nici zilele care sunt stabilite ca făcând parte din concediul de maternitate sau a celui de risc maternal (zile de concediu acordate femeilor gravide sau lăuze, care lucrează în condiții de muncă riscante. Vorbim aici de un maximum de 120 de zile de concediu care pot fi acordate înainte sau după concediul de maternitate, la recomandarea unui medic). Aceste zile „se consideră perioade de activitate prestată”.

În situația în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând că salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situația de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează că zilele neefectuate să fie reprogramate.

Art. 145. alin. (4), Codul Muncii

Mai mult, un angajat român are dreptul să beneficieze de un concediu de odihnă anual și în situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține, în condițiile legii, pe întreagă perioada a unui an calendaristic. În această situație, companie este obligată să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical, mai prevede actul normativ.

Zile de concediu în funcție de vechime

În unele firme, angajatorii pot acorda mai mult de 20 de zile libere de concediu de odihnă, în conformitate cu articolul 145, alin. 2, din Codul Muncii, ce prevede ca „durata efectiva a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile”.

Practic, în funcție de vechime, un angajat poate beneficia de mai multe zile libere anuale, acordate în cadrul concediului de odihnă, însă acest lucru variază de la o companie la alta. De regulă, aceste tipuri de recompense sunt incluse în pachetul de beneficii extrasalariale de care un angajat beneficiază în cadrul unei companii.

Zile de concediu rămase după demisie. A nu se confunda cu zilele de concediu neefectuat din motive justificate

Probabil te-ai întrebat ce se întâmplă cu zilele de concediu rămase, după ce ți-ai dat demisia dintr-un loc. Codul Muncii prevede recompensarea în bani pentru zilele de concediu neefectuate, la încetarea contractului individual de muncă. Atenție, însă pentru că aceste zile rămase de concediu pot fi plătite doar dacă angajatul încetează să mai lucreze în compania respectivă. Pentru zilele neefectuate de concediu de odihnă dintr-un an, le poate lua începând cu următoarele 18 luni din anul următor.

În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”

Art. 146. Efectuarea și compensarea concediului de odihnă (Codul Muncii)

Iată un exemplu concret pentru a înțelege. Angajații care nu și-au luat toate zilele libere din concediul de odihna din anul 2021, doar până la jumătatea anului 2023, adică până în luna iunie 2023.

Concediu de odihnă 2022. Modificări legislative. Românii ar putea primi o zi de concediul în plus pentru a vota

USR a prezentat în luna decembrie a anului 2021 o propunere legislativă care prevede acordarea unei zile libere plătite pentru cetățenii care merg la vot, indiferent de tipul de alegeri care se organizează. Măsura ar impulsiona prezența la urne, în contextul în care România are o prezență scăzută la urne, cu un procent care depășește rar 50%.

O zi liberă ar urma să primească salariaţii care îşi exprimă opţiunea de vot prin corespondenţă, precum şi salariaţii cu locul de muncă în Romania care, aflându-se temporar în afara graniţelor ţării, exercită dreptul de vot. Costul cu acordarea zilelor libere plătite va fi suportat de către angajator.

Deocamdată propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere. Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare și să devină lege, e necesar să treacă de ambele camere ale Parlamentului României, iar ulterior să ajungă pe masa Președintelui spre promulgare și să intre în Monitorul Oficial.

Tot din partea USR vine o altă propunere legislativă care ar permite românilor să beneficieze de încă o zi liberă acordată de stat. Deputatul USR Ion-Marian Lazăr a propus către Senatul României o inițiativă legislativă ce are în vedere acordarea unei noi zile libere legale pentru români. Este vorba despre ziua de 24 decembrie, în care se sărbătorește Ajunul Crăciunului.

Citește și: Zi liberă suplimentară pentru salariații care participă la recensământul din 2022

Calendar zile libere legale 2022

  • 24 ianuarie (luni) - Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
  • 22 aprilie (vineri) - Vinerea Mare
  • 24 aprilie (duminică) - Paștele Ortodox
  • 25 aprilie (luni) - Paștele Ortodox
  • 1 mai (duminică) - Ziua Muncii
  • 1 iunie (miercuri) - Ziua Copilului
  • 12 iunie (duminică) - Rusalii
  • 13 iunie (luni) - Rusalii
  • 15 august (luni ) - Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (miercuri) - Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (joi) - Ziua Națională a Românie
  • 25 decembrie (duminică) - Crăciunul
  • 26 decembrie (luni) – Crăciunul

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri