Guvernul a adoptat un memorandum privind majorările salariale ale profesorilor, prin noua lege a salarizării, un act intern al Executivului care nu are valoare și putere legală și care poate fi încălcat. Sindicaliștii din educație sunt în continuare nemulțumiți și pregătesc vineri, 9 iunie, un protest de mare amploare în București în care sunt așteptate 20.000 de persoane.

„Mâine va fi proba de matuirtate a colegilor mei din educație, să vină cu edemnitate să se facă din nou auziți. Da, mâine sunt așteptați 20.000 de oameni, aceasta aeste limita stabilită de primărie și jandarmerie. Îi așteptam pe toți, uniți suntem puternici și vreau să manifestăm hotărâre și putere. Indiferente câți colegi vor fi în grevă, nemulțumirea va rămâne și va asfecta societatea pe termen lung. Ceea ce s-a întâmplat în această perioada de peste două săptămâni, cu negocieri cu o comunicare mai mult decât defectuoasă, nu a făcut nimic altceva decât să descredibilizeze și mai mult politicieni”, a decalarat Marius Nistor, Președintele Federației Spiru Haret, la Digi24.

Liderul de sindicat a mai transmis că amânările repetate ale Guvernului în ceea ce privește revendicările angajaților din învățământ au generat constant tensiuni în rândul personalului din educație. Acesta spune că greva actuală reprezintă cea mai bună lecție pe care cadrele didactice o dau elevilor.

„Trebuie să îi învățăm și pe elevii noștri niște valori și principii, pentru a le fi respectate drepturile. Noi trebuie să dăm acest exemplu. Ceea ce se întâmplă acum poate conduce la resetarea societății românești. Astfel trebuie să se înțeleagă că educația e pilonul societății românești, prin finanțare, prin respectul cuvenit acordat profesorilor”, a mai precizat Marius Nistor.

Reamintim că Guvernul a venit din nou la masa negocierilor cu o nouă ofertă pentru profesori: un memorandum, mai exact un document fără putere de lege. Acesta prevede că noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Totodată, memorandumul include și prevederi din contractul colectiv de muncă stabilit pentru angajații din învățământul preuniversitar.

Unul dintre aspectele incluse în document prevede ca pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, angajații să aibă dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor/indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă.

Reamintim totodată și că Ministerul Educației a decis ca înscrierea la cele două examene de final de ciclu (Evaluarea Națională și Bacalaureat) s-a prelungit și se mai poate face până la data de 13 iunie. Totodată, competențele susținute de elevii de clasa a XII-a vor fi susținute în în perioada 14-23 iunie.

Sursa foto: Facebook / FSLI

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri