Yosef Gavriel Peisakh, General Manager al companiei Work From Asia, una dintre principalele agenții de recrutare și plasare a personalului filipinez de la noi din țară, a avut mai multe discuții la Manila, capitala din Filipine, despre timpii îndelungați de procesare a dosarelor pentru viza de muncă a muncitorilor filipinezi, de către autoritățile române.

„Având în vedere timpii lungi de procesare a avizelor și apoi a vizelor de muncă, comparativ cu țări precum Ungaria, unde angajații filipinezi pot ajunge în țară în 45 zile, în România vorbim de o perioadă de 5-6 luni, iar autoritățile se așteaptă la îmbunătățirea și scurtarea procesului. Atât angajatorii români cât și angajații filipinezi, ambii au nevoie de forță de muncă și de joburi, atâta timp cât există alternative, mai bine plătite și cu timpul de așteptare mult mai scurt, filipinezii vor alege în mod firesc alte țări”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh despre socilitarea autorităților din Filipine.

Un model de funcționalitate eficientă îl oferă chiar statul filipinez, care a pus la cale unul dintre cele mai performante modele de recrutare și plasare a cetățenilor săi care doresc să muncească în străinătate și a înființat chiar și o autoritate dedicată în acest sens, The Department of Migrant Workers (DMW). Acesta este și motivul pentru care dintre toți muncitorii străini care vin să muncească în România, cei care provin din Filipine se bucură de o protecție aparte din partea statului de proveniență, care monitorizează permanent respectarea drepturilor cetățenilor săi, atât înainte cât și după deplasarea lor în afara țării.

Există birouri regionale Migrant Workers peste hotare, în cadrul ambasadelor și al consulatelor filipineze din întreaga lume , unde există o echipă întreagă care monitorizează condițiile de muncă și bunăstarea muncitorilor. Această instituție, prin angajații săi, reglementează și documentează fiecare muncitor și locul lui de muncă, astfel încât să nu existe fraude, trafic de persoane și abuzuri. Firmele de recrutare trebuie să fie acreditate de către ei și trec printr-un proces riguros de screening, parte din proces fiind și depunerea de garanții financiare pentru asigurarea bunei desfășurării a plasării și a monitorizării filipinezilor.

Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work From Asia

În România, cererea pentru personalul filipinez rămâne constantă, o ușoară creștere a solicitărilor fiind înregistrată pentru segmentul lucrătorilor domestici: bone, menajere, grădinari, șoferi de familie și bucătari personali.

În prezent, Ambasada României în Republica Filipine face tot posibilul pentru asigurarea procesării unui volum cât mai mare de cereri pentru eliberarea vizelor, însă în ciuda bunăvoinței întregul personal este în continuare depășit de volumul de dosare, ca si numarul de personal care proceseaza avand un singur consul.

„Singura soluție în acest caz pare să fie obținerea aprobării Ministerului Afacerilor Externe de a externaliza serviciul către firme de profil, iar validarea finală a dosarelor sa fie efectuata tot de către Centrul Național de Vize și Consulul de la Manila”, a concluzionat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work From Asia.

Odată cu depășirea problemelor birocratice, se așteaptă o creștere a numărului de muncitori filipinezi contractați de firmele din România, în special în cazul domeniilor în care personalul din această țară excelează, cum ar fi: îngrijirea bătrânilor și a persoanelor cu dizabilități, profesori de limba engleză, educatori și îngrijitori copii pentru grădinițe, precum și operatori call center. Și în HoReCa există mare cerere pentru personalul din Filipine, cei mai căutați fiind candidații pentru posturile de bucătari, patiseri, chelneri, cameriste și nu în ultimul rând personal pentru curățenie. Există solicitare pentru muncitorii filipinezi și pentru munca agricolă, cea din șantierele navale, unde sudorii sunt deseori recrutați, domeniul transporturilor unde sunt cereri multe pentru șoferii de TIR, precum și personal medical, în special asistentele medicale.

Sursa foto: Work From Asia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri