Vehicule robotizate echipate cu inteligenţă artificială (AI) ar putea livra pachete cu alimente în zonele afectate de conflicte armate şi de dezastre naturale cel mai devreme începând de anul viitor cu scopul de a cruţa vieţile angajaţilor umanitari, a declarat un reprezentant al Programului Alimentar Mondial (PAM) pentru agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.

Atacurile asupra angajaţilor umanitari s-au intensificat în anii recenţi pe fundalul celui mai mare număr de conflicte violente înregistrate după Al Doilea Război Mondial, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. Trei angajaţi umanitari ai PAM, care este o agenţie specializată a ONU, au fost ucişi doar de la începutul acestui an în conflictul din Sudan.

"Uneori este prea periculos să trimiţi un şofer sau un angajat al PAM. Aşadar, folosind acea tehnologie, vom putea să aducem o schimbare", a declarat Bernhard Kowatsch, care coordonează departamentul de inovaţii din cadrul PAM.

Bernhard Kowatsch a făcut această declaraţie în marja unei conferinţe organizate de Uniunea Internaţională pentru Telecomunicaţii la Geneva cu scopul de a promova utilizarea AI pentru a contribui la atingerea unor obiective globale ale ONU, cum ar fi eradicarea foametei.

Noile camioane sunt amfibii şi pot să transporte 1-2 tone de alimente fiecare. Au fost concepute în timpul bătăliei pentru oraşul sirian Alep, între 2012 şi 2016, când angajaţii umanitari întâmpinau mari dificultăţi în a transporta ajutoare în districtele asediate ale oraşului, a explicat Bernhard Kowatsch.

Operaţiunile de paraşutare a ajutoarelor sunt costisitoare şi necesită spaţii largi, care nu sunt mereu disponibile în mai multe zone din Siria, a adăugat el.

Această agenţie a ONU foloseşte deja aproximativ 50 de vehicule în Sudanul de Sud, însă ele trebuie în continuare să fie conduse de şoferi. În cadrul proiectului AHEAD (Autonomous Humanitarian Emergency Aid Devices), conceput în colaborare cu Centrul Aerospaţial German (DLR), oficialii PAM vor testa aceste camioane, fără şoferi, cel mai devreme începând cu anul viitor, a precizat acelaşi oficial.

Inteligenţa artificială este utilizată pentru a combina datele obţinute din mai multe surse, inclusiv de la sateliţi şi senzori, permiţând unor şoferi aflaţi la mare distanţă să ghideze deplasarea vehiculelor.

Sudanul de Sud, unde aproximativ 7,7 milioane de persoane se confruntă cu insecuritate alimentară severă şi unde inundaţiile îngreunează accesul, va fi primul teritoriu în care noile vehicule vor fi utilizate, a adăugat Bernhard Kowatsch.

Sursa foto: ONU

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri