Anul acesta, turismul global ar urma să se redreseze complet în urma pandemiei, sosirile turiştilor internaţionali înregistrând probabil un avans de 2% faţă de 2019, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO), transmite Reuters, citat de Agerpres.

Sporirea conectivităţii aeriene global şi redresarea solidă a pieţelor din Asia vor permite în 2024 o redresare completă a activităţilor turistice pe plan mondial, chiar dacă instabilitatea geopolitică din Orientul Mijlociu şi din alte regiuni constituie un risc pentru acest sector, deoarece afectează încrederea călătorilor, conform raportului UNWTO, o agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

În 2023, cererea pentru călătorii în Europa şi Africa aproape a atins nivelul de dinaintea pandemiei şi a depăşit-o în Orientul Mijlociu.

Unele destinaţii, cum ar fi Europa mediteraneană, zona Caraibelor şi sub-regiunile din Africa de Nord au depăşit în 2023 sosirile turiştilor internaţionali, comparativ cu 2019.

UNWTO se aşteaptă la o creştere a pieţei chineze în acest an, după ce Guvernul a permis călătoriile fără viză pentru cetăţenii din Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Spania şi Malaezia până în 30 noiembrie 2024.

În 2023, turismul internaţional a ajuns la 88% nivelul de dinaintea pandemiei, cu un nivel estimat de 1,3 miliarde vizitatori internaţionali.

Anul trecut, contribuţia totală a industriei turismului la economia globală a fost de 3.300 miliarde de dolari, estimează UNWTO.

Spania este deja peste nivelul din 2019

Spania a avut în 2023 un număr record de turişti străini, cu 17% mai mulţi faţă de 2022 şi cu 1% mai mulţi faţă de cei 84 milioane care au venit în 2019, înaintea pandemiei, a anunţat ministrul Turismului, Jordi Hereu, care se aşteaptă la un nivel solid şi în primul trimestru din acest an.

Cheltuielile vizitatorilor străini s-au situat la 108 miliarde de euro anul trecut, o creştere de 17% faţă de nivelul din 2019. Hereu previzionează în perioada ianuarie-martie 2024 un avans al cheltuielilor de peste 18%.

"Per ansamblu, 2023 a fost un an foarte bun, şi un an record, încă suntem pe aceeaşi cale către prosperitate", a declarat oficialul spaniol la o conferinţă de presă, estimând că în primul trimestru din acest an vor vizita Spania 23,2 milioane de vizitatori străini, cu 11% mai mulţi faţă de 2022.

Turismul este un sector strategic pentru Spania, în condiţiile în care în 2022 a fost responsabil pentru 11,6% din Produsul Intern Brut şi 9,3% din forţa de muncă, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri