Guvernul german a declarat că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, continuă să se bucure de încrederea sa, apreciind că cererea Israelului adresată lui Guterres de a demisiona ca urmare a comentariilor sale privind conflictul cu Hamas "nu este adecvată", potrivit agenția EFE, citată de Agerpres.

"Trebuie să se facă jumătate de pas înapoi. Situaţia este foarte încărcată, foarte tensionată. Suntem cu toţii şocaţi şi nu am sentimentul că apelurile la demisie sunt adecvate", a declarat Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al cancelarului Olaf Scholz, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

Hebestreit nu a dorit să comenteze conţinutul declaraţiilor lui Guterres, care afirmase cu o zi înainte că atacul Hamas din 7 octombrie nu a venit "de nicăieri", însă a spus - răspunzând la întrebările jurnaliştilor - că secretarul general se bucură de "încrederea" guvernului condus de Scholz.

În acest moment, Germania rămâne "neabătut" de partea Israelului şi întreprinde la rândul său eforturi de "mediere".

"Vedem ce se întâmplă în Israel, ce se întâmplă în Gaza. Încercăm să deschidem ferestre umanitare pentru ca civilii să continue să primească alimente, apă", a declarat purtătorul de cuvânt citat, reluând un mesaj transmis de ministrul german de externe, Annalena Baerbock, înaintea reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de marţi de la New York.

"În această situaţie, sfatul meu ar fi ca, la nivel internaţional şi public, să nu ne lăsăm divizaţi, ci să abordăm împreună un conflict foarte complicat şi delicat", a rezumat el.

În timpul unei dezbateri marţi la ONU cu privire la conflictul dintre Israel şi Hamas, Guterres a declarat că atacul din 7 octombrie "nu vine de nicăieri", ci din cei "56 de ani de ocupaţie", condamnând totodată încălcările dreptului umanitar în timpul ofensivei asupra Fâşiei Gaza, unde - potrivit Hamas - aproximativ 6.000 de persoane au fost ucise în urma bombardamentelor israeliene.

Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, şi ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, i-au cerut demisia diplomatului portughez, care a subliniat ulterior că nu există nicio justificare pentru luarea de ostatici de către Hamas şi a cerut eliberarea lor.

La rândul său, secretarul de stat britanic pentru imigraţie, Robert Jenrick, i-a cerut miercuri lui Guterres să îşi "retracteze" comentariile şi a negat că, aşa cum a afirmat secretarul general al ONU, Israelul ar fi încălcat legea în cursul asediului său asupra Fâşiei Gaza, potrivit agenţiei de presă citate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri