Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat joi într-o reuniune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite că, potrivit dreptului internaţional, Israelul nu are dreptul la autoapărare în lupta sa împotriva Hamas, întrucât este un "stat ocupant", au relatat agenţia oficială de presă rusă TASS, oficiosul Rossiiskaia Gazeta şi canalul de televiziune israelian i24news.com, relatează Agerpres.

"Nu pot trece sub tăcere ipocrizia SUA şi a aliaţilor lor, care - în alte situaţii complet diferite - fac apel la respectarea dreptului umanitar, înfiinţează comisii de anchetă, impun sancţiuni celor care utilizează forţa doar ca ultimă soluţie pentru a pune capăt violenţelor de ani de zile", citează TASS afirmaţia făcută de Nebenzia într-o sesiune specială a Adunării Generale a ONU privind conflictul dintre Israel şi Hamas.

"Iar, astăzi, văzând distrugerile teribile în Gaza - care depăşesc de n ori tot ceea ce ei critică furios în alte contexte regionale - loviturile asupra instalaţiilor civile, moartea a mii de copii şi suferinţa îngrozitoare a civililor pe fondul unei blocade totale, ei rămân tăcuţi", susţine ambasadorul rus.

"Tot ceea ce pot face este să vorbească despre un presupus drept al Israelului la autoapărare, un drept pe care nu îl deţine ca stat ocupant, aşa cum a fost confirmat de avizul consultativ al Curţii Internaţionale a Naţiunilor Unite din 2004", a adăugat el.

Rusia, a spus Vasili Nebenzia, recunoaşte dreptul Israelului de a-şi asigura securitatea, doar că aceasta nu poate fi pe deplin garantată decât în cadrul unei soluţii echitabile a problemei palestiniene, pe baza rezoluţiilor recunoscute ale Consiliului de Securitate al ONU.

Vărsarea de sânge în conflictul israeliano-palestinian trebuie oprită de urgenţă, astfel încât criza actuală să nu se răspândească în întregul Orient Mijlociu, a mai spus ambasadorul rus la ONU.

Israelul a lansat un război împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas după atacul major al combatanţilor acesteia în sudul Israelului în 7 octombrie, în timpul căruia 1.400 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise, iar alte 242 de persoane au fost luaţi ostatice, între care femei, copii şi vârstnici.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) este principalul organ judiciar al Naţiunilor Unite, având sediul la Haga. Conform site-ului ONU, concluziile CIJ din 2004 vizau în principal construirea "zidului de securitate în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul de Est", concluzionând că acţiunea Israelului este "contrară dreptului internaţional".

Rusia - care, potrivit observatorilor, a preluat abordarea fostei URSS în politica sa faţă de Orientul Mijlociu- a primit o delegaţie a aripii politice a grupării islamiste Hamas în 26 octombrie la Moscova.

Rusia are legături cu toţi actorii cheie din Orientul Mijlociu, inclusiv cu Israelul, Iranul, Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) şi Hamas. Moscova a afirmat în repetate rânduri că actuala criză din Orientul Mijlociu este rezultatul eşecului diplomaţiei americane, şi a cerut o încetare a focului între Israel şi Hamas şi reluarea discuţiilor pentru a se ajunge la un acord de pace, potrivit Reuters.

Antohny Blinken merge în Israel pentru a discuta cu președintele și prim-ministrul

Blinken, aflat la al doilea turneu în Orientul Mijlociu de la debutul acestui război la 7 octombrie, urmează să se întâlnească în cursul dimineţii cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi să participe la o reuniune a cabinetului de securitate israelian, potrivit unui jurnalist al AFP care îl însoţeşte.

Pentru vizita la Tel Aviv, ce va fi urmată de o deplasare în Iordania, Blinken are drept obiectiv să facă presiuni asupra aliatului israelian pentru protejarea civililor palestinieni în Gaza şi în Cisiordania ocupată, şi să asigure un flux continuu de ajutoare umanitare, care ajung încă într-un număr prea mic în Fâşie, bombardată neîntrerupt de armata israeliană.

'Vom vorbi despre măsuri concrete care pot şi trebuie să fie luate pentru a minimiza daunele cauzate bărbaţilor, femeilor şi copiilor din Gaza', a declarat joi Blinken înainte de a părăsi Statele Unite.

Principalul susţinător al Israelului, Washingtonul a afişat un sprijin total după atacul fără precedent comis de Hamas, dar este conştient de presiunile internaţionale în creştere legate de numărul civililor palestinieni ucişi în represaliile israeliene.

Blinken a reafirmat 'dreptul Israelului de a se apăra' după atacul sângeros al Hamas, dar, pe linia schimbării subtile de ton a preşedintelui Joe Biden, s-a alarmat şi el de suferinţele civililor palestinieni.

Miercuri, Joe Biden s-a declarat favorabil unei 'pauze' care să permită evacuarea ostaticilor Hamas din Gaza. Casa Albă refuză până acum să evoce o încetare a focului, considerând că aceasta ar face exclusiv jocul mişcării islamiste palestiniene, dar a chemat deja la 'pauze umanitare' care să permită evacuări de persoane şi trimiterea de ajutoare.

Sursa foto: Anas-Mohammed / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri