Rusia a chemat Consiliul de Securitate al ONU să acţioneze, prezentând un proiect de rezoluţie care reclamă o 'încetare umanitară imediată a focului' în Fâşia Gaza.

'Suntem convinşi că Consiliul de Securitate trebuie să acţioneze pentru a pune capăt acestei băi de sânge şi a relansa negocierile de pace în scopul de a stabili un stat palestinian, aşa cum este prevăzut de mult timp', a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, după o reuniune cu uşile închise a Consiliului privind situaţia umanitară în Fâşia Gaza, aflată sub asediu, potrivit Agerpres.ro

'În această optică, noi am făcut să circule un proiect de rezoluţie al Consiliul de Securitate care cheamă la o încetare umanitară a focului, deplin respectată, şi la un ajutor umanitar fără obstacole, şi care condamnă toate violenţele şi toate actele de terorism', a adăugat el.

Potrivit ambasadorului, Rusia este pregătită să medieze între Israel şi palestinieni.

Textul proiectului de rezoluţie, consultat de AFP, cheamă la o 'încetare umanitară a focului imediată, durabilă şi deplin respectată', şi 'condamnă ferm toate violenţele şi ostilităţile împotriva civililor şi toate actele de terorism'. El nu numeşte însă Hamas, după ce SUA ceruseră acum câteva zile Consiliului să condamne clar 'actele teroriste odioase' ale mişcării islamiste palestiniene.

Potrivit ambasadorului rus, unele state membre au fost 'pozitive' faţă de textul propus, altele mai puţin.

Rusia critică din nou Occidentul

Fără a da detalii, el i-a criticat pe occidentali, mai ales Statele Unite, care 'poartă în mare măsură responsabilitatea războiului iminent în Orientul Mijlociu', şi pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care 'spune că UE stă alături de Israel, dar închide ochii la atacurile aeriene israeliene împotriva infrastructurile civile din Fâşia Gaza'.

În timp ce Consiliul de Securitate este în mod regulat divizat cu privire la acest dosar, ambasadorii s-au arătat prudenţi după reuniunea de vineri.

'Proiectul de rezoluţie a apărut cu doar două minute înaintea reuniunii şi cred că, pentru un dosar atât de important (...), avem nevoie de timp pentru consultări serioase', a declarat ambasadoarea Marii Britanii, Barbara Woodward.

'Există un consens care apare cu privire la îngrijorările umanitare', a comentat ambasadorul chinez Zhang Jun, declarându-se 'deschis oricărui efort care va ajuta la o încetare a focului, la o dezescaladare'.

'La cererea membrilor Consiliului, Brazilia va continua să lucreze îndeaproape cu toate delegaţiile spre o poziţie unită a Consiliului', a dat asigurări ministrul de externe brazilian, Mauro Vieira, a cărui ţară deţine în octombrie preşedinţia Consiliul de Securitate al ONU.

Potrivit Reuters, Brazilia a propus vineri seara propriul său proiect de rezoluţie, care este în esenţă o versiune mai detaliată a textului prezentat de Rusia. El condamnă 'atacurile teroriste ale Hamas' şi 'cere autorităţilor israeliene să revoce imediat ordinul' dat civililor de a evacua nordul Gazei.

Sursa foto: ChameleonsEye / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri