ONU a anunţat grăbirea retragerii misiunii sale de menţinere a păcii din nordul statului african Mali, în urma intensificării confruntărilor armate în zonă, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Alianţa rebelilor separatişti tuaregi, denumită Coordonarea Mişcărilor din Azawad (CMA), a acuzat armata din Mali şi trupele din gruparea rusă de mercenari Wagner că au încălcat încetarea focului prin atacuri asupra combatanţilor tuaregi în apropierea oraşului Ber.

Armata nu a răspuns deocamdată acestor acuzaţii, în schimb a anunţat sâmbătă că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în acest oraş în timp ce încercau să respingă o incursiune a unor grupuri teroriste.

Guvernul de la Bamako a cerut în iunie retragerea Misiunii ONU de menţinere a păcii în Mali, MINUSMA, misiune care activează în această ţară de un deceniu.

Ca urmare a "deteriorării situaţiei de securitate", ONU a decis acum să grăbească retragerea misiunii MINUSMA. Această retragere amplifică temerile asupra unor noi încălcări ale acordului de pace încheiat în 2015 între guvernul din Mali şi rebelii tuaregi şi asupra intensificării insurgenţei grupărilor islamiste. Lupte între rebeli şi trupele guvernamentale erau în desfăşurare şi duminică dimineaţă în jurul oraşului Ber.

Statul Mali este condus de o juntă militară care a întors spatele Franţei şi celorlalte state occidentale, alegând în schimb apropierea de Rusia în încercarea de a opri avansul jihadiştilor care au câştigat teren în această ţară şi în altele vecine ei, precum Burkina Faso şi Niger.

Gruparea rusă de mercenari Wagner are în Mali circa o mie de combatanţi, care desfăşoare operaţiuni comune cu armata acestui stat împotriva grupărilor rebele şi jihadiste, acţiuni în cursul cărora, potrivit ONU, au fost comise abuzuri grave.

Sursa foto: Grupul Wagner/VK

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri