Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a înregistrat o societate comercială în Belarus, ţara unde combatanţii acestei grupări s-au stabilit după rebeliunea armată eşuată lansată împotriva conducerii militare ruse în iunie.

Prigojin a înregistrat astfel în Belarus o companie denumită "Concord Manegement and Consulting", al cărei obiect declarat de activitate este sectorul imobiliar, potrivit portalului Reform.by, relatează sâmbătă agenţia EFE. Compania a fost înregistrată în regiunea Moghiliov, învecinată cu Rusia şi unde se află noua bază a efectivelor Wagner, conform Agerpres.ro.

Grupul Concord al lui Prigojin, întreprinzător care a făcut o avere din serviciile de catering oferite Kremlinului şi Ministerului rus al Apărării, desfăşoară afaceri în diverse domenii.

În virtutea acordului mediat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi care a pus capăt revoltei armate din 23-24 iunie, Prigojin a acceptat să se stabilească în Belarus, în timp ce luptătorii Wagner au trebuit să aleagă între venirea împreună cu el în această ţară, intrarea în rândul trupelor regulate ale armatei ruse sau revenirea la casele lor. Deşi căzut în dizgraţie după marşul pornit asupra Moscovei, Prigojin a avut ulterior o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin la Kremlin.

După mai multe săptămâni de incertitudine, Ministerul belarus al Apărării a anunţat pe 14 iulie sosirea primelor coloane de combatanţi Wagner. Apoi, pe 19 iulie, Prigojin a publicat din Belarus o înregistrare video în care salută venirea luptătorilor săi, pe care i-a asigurat că se vor putea întoarce în Africa, unde gruparea Wagner are contracte, dar nu a exclus în viitor o revenire a lor pe frontul din Ucraina.

Combatanţii Wagner care vor rămâne în Belarus urmează să transforme armata acestei ţări în "a doua din lume", a susţinut Prigojin, asigurând că, dacă va fi nevoie, vor participa direct la apărarea acestei ţări.

În ziua următoare, armata belarusă a anunţat desfăşurarea unor exerciţii comune cu gruparea Wagner în apropierea graniţei cu Polonia, ţară care a reacţionat imediat prin trimiterea de unităţi militare în zonă.

În Belarus se află în prezent câteva mii de combatanţi Wagner, dar Prigojin afirmă că numărul acestora va ajunge în curând la 10.000. Potrivit liderului grupării, aceasta are în prezent circa 25.000 de mercenari "teferi şi sănătoşi", cărora li se adaugă cei răniţi pe frontul ucrainean şi care după recuperare vor fi din nou apţi de luptă.

Sursa foto: Grupul Wagner/VK

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri