Nu am vrut să răsturnăm guvernul", a afirmat luni Evgheni Prigojin în primul mesaj public după revolta de sâmbătă a companiei sale de mercenari, Wagner.

Obiectivul a fost salvarea grupării, ameninţată de autorităţile ruse cu desfiinţarea, susţine el într-un mesaj audio de 11 minute difuzat pe canalul său de Telegram, preluat de Reuters şi AFP, conform Agerpres.ro.

Prigojin a mai afirmat că preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, mediatorul între mercenari şi Kremlin, "a întins mâna şi a propus să se găsească soluţii pentru continuarea activităţii Wagner în mod legal".

El a insistat, ca şi cu alte ocazii, că Wagner este cea mai eficientă forţă armată din Rusia "şi chiar din lume", mult peste trupele ministerului apărării, aşa cum dovedeşte şi ceea ce a realizat sâmbătă, prin ocuparea oraşului Rostov şi trimiterea unui convoi înarmat până la 200 de km de Moscova. "Am dovedit o clasă mondială, aşa cum ar fi trebuit şi în 24 februarie 2022" (la începutul invaziei ruse în Ucraina - n. red.), a spus Evgheni Prigojin.

O altă afirmaţie pe care a repetat-o Prigojin, din nou fără dovezi, este că armata rusă a lovit cu rachete şi apoi a atacat cu elicoptere o tabără a Wagner, omorând circa 30 de mercenari; aceasta a fost, după spusele sale, scânteia care a declanşat "marşul pentru dreptate", către Moscova. El şi-a exprimat regretul că în timpul operaţiunii luptătorii din compania privată au fost nevoiţi să ucidă câţiva militari ruşi care le atacaseră convoiul cu elicoptere.

Sâmbătă, după încheierea acordului mediat de Lukaşenko, Kremlinul a anunţat că înţelegerea include renunţarea la acuzaţiile penale împotriva lui Prigojin şi plecarea acestuia în Belarus.

Liderul Wagner nu a dat detalii care să înlăture nelămuririle referitoare la acord, însă a susţinut că mai puţin de 2% din mercenarii săi au semnat documente prin care se subordonează ministerului apărării, aşa cum li se ordonase de la Moscova să facă până la 1 iulie.

El nu a mai fost văzut de sâmbătă seara, când a plecat din Rostov cu un automobil de teren. În mesajul audio, Prigojin nu precizează când şi unde a făcut înregistrarea.

Sursa foto: Grupul Wagner/VK

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri