În urma „marșului asupra Moscovei” al lui Evgheni Prigojin de acum două luni, șeful CIA, William Burns, a prezis că președintele rus Vladimir Putin își va lua timpul pentru a-și răzbuna. La fel transmitea și Joe Biden, în urmă cu o lună când spunea că Prigojin ar trebui să fie atent inclusiv la ce mănâncă, făcând referire la o posibilă răzbunare în spatele căreia s-ar putea aflat liderul de la Kremlin. Totuși, este de așteptat ca gruparea Wagner să facă același lucru ca urmare a prăbușirii avionului în care se afla liderul lor Evgheni Prigojin.

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari ruşi Wagner, se află pe lista pasagerilor unui avion prăbuşit în Rusia, ceea ce conduce la ideea ca acesta a murit, având în vedere că toate informațiile arată că nu au existat supraviețuitori. Autoritățile ruse arată că, într-adevăr, la bordul respectivei aeronave se afla Evgheni Prigojin care a decedat. Inamicul lui Putin se mai afla la bord cu alți apropiați de-ai săi.

Moartea șefului grupării Wagner, Evgheni Prigojin a scos din nou în lumina reflectoarelor o potențială răzbunare împotriva lui Vladimir Putin. Rapoartele au venit inițial direct din surse legate de Rusia și au generat teorii cu privire la o potențială implicare a președintelui rus, Vladimir Putin, notează Newsweek.

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, care citează surse de la Minsk, arată că sunt mai multe trupe Wagner care pleacă din Belarus și se îndreaptă spre Kremlin. „Convoaiele se îndreaptă probabil în direcția graniței cu Rusia, dar forțele speciale din Belarus încearcă să împiedice vehiculele acestora să plece”, scrie Digi24 care citează BBC.

Decesul lui Evgheni Prigojin vine la exact două luni de la rebeliunea mercenarilor Wagner împotriva conducerii militare ruse, din luna iunie. Grupul Wagner a condus atunci o scurtă lovitură de stat împotriva Kremlinului, care a atras atenția la nivel mondial, dar care a dus la o scădere a poziției militare a lui Prigojin în ceea ce privește conflictul Rusia-Ucraina.

Mercenarii Wagner se vor răzbuna pe Putin și ministrul rus al apărării Serghei Șoigu pentru moartea liderului lor. Apeluri la răzbunare împotriva ucigașilor umplu camerele de chat ale canalelor lui Prigojin. Oamenii legii din două regiuni ale Rusiei se află deja în alertă ca urmare a acestui fapt”, a scris Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, pe platforma X (fosta Twitter).

El se referă la unii susținători pro-Wagner care jură online că vor desfășura un al doilea „Marș pentru Justiție”, similar celui din iunie, pentru a-și susține până la capăt liderul ucis, Evgheni Prigojin, dar și pentru a încerca să-i răzbune și pe ceilalți lideri decedați, care se aflau în aceeași aeronavă care s-a prăbușit.

„Dacă Prigojin este într-adevăr mort, asta îl face pe Putin să pară mai puternic în fața poporului rus.

Practic toată lumea ar înțelege că aceasta este o pedeapsă pentru insubordonare, pentru criticarea armatei ruse. Vladimir Putin ar putea trimite astfel un semnal oricărei potențiale opoziții că te va alunga și te va elimina indiferent unde te afli – indiferent dacă ești în Africa sau în oriunde alt loc din lume”, a declarat Rebekah Koffler, fost ofițer al Agenției de Informații pentru Apărare (DIA), pentru sursa citată.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri