Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski face prima sa vizită oficială în România, o vizită organizată în cel mai mare secret. Principalul rezultat, până acum, este decizia privind transformarea relației bilaterale în parteneriat strategic între România și Ucraina.

UPDATE 20:00 Premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacităţii de tranzit prin porturile româneşti. Cei doi au avut marţi, la Palatul Victoria, o întrevedere, în contextul vizitei înaltului oficial ucrainean la Bucureşti, informează Guvernul.

"Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii privind demersurile comune pentru îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere între România şi Ucraina şi au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacităţii de tranzit prin porturile româneşti de la Dunăre şi Marea Neagră, de la 2 milioane de tone, la 4 milioane de tone, pentru exporturile ucrainene", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului.

Prim-ministrul a subliniat importanţa dialogului coordonat dintre România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite ale Americii pe tema interconectivităţii. El a arătat deschiderea părţii române pentru aprofundarea acestui format de dialog, ca urmare a concluziilor rezultate din discuţiile avute la Galaţi, în luna august, şi Constanţa, în septembrie, a precizat Guvernul.

"Premierul Marcel Ciolacu a reconfirmat sprijinul politic şi practic al României pentru procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, în vederea obţinerii până la finalul acestui an a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare, respectiv cel de apropiere a Ucrainei de Alianţa Nord-Atlantică, prin operaţionalizarea deciziilor Summitului NATO de la Vilnius", a mai transmis Guvernul.

Prim-ministrul a reamintit "preocupările" României privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. El a reluat solicitarea ca autorităţile ucrainene să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistenţa aşa-numitei "limbi moldoveneşti".

UPDATE 15:30 "România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră", a spus președintele de la Kiev. Volodimir Zelenski nu a vrut să dea detalii despre sprijinul militar dat de România Ucrainei, dar a spus că accentul principal s-a pus pe sisteme antiaeriene. Despre anularea discursului în Parlamentul României, Zelenski a precizat că nu a pregătit niciun discurs. ”Nu eram pregătit, dar data viitoare voi veni și voi ține un discurs cu cea mai mare plăcere”.

”Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră şi subliniem că România a ales să ajute Ucraina în cel mai greu moment din istoria noastră”, a mai spus Zelenski.

UPDATE 15:00 Președintele Iohannis a anunțat că relația bilaterală cu Ucraina va fi ridicată la nivelul de parteneriat strategic. ”Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României”, a spus șeful statului. "L-am asigurat astăzi pe preşedintele Zelenski de hotărârea României şi a societăţii româneşti de a continua sprijinul multidimensional şi consistent pentru Ucraina şi poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de crimele comise şi mai departe în procesul de refacere şi reconstrucţie a ţării".

UPDATE 14:00 Volodimir Zelenski a ajuns la Palatul Cotroceni și a fost primit de Klaus Iohannis. Discursul din Parlamentul României a fost anulat oficial.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat că nu cunoaşte motivul pentru care Volodimir Zelenski, nu a mai venit să susţină un discurs în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului. "Noi nu facem programul preşedintelui Zelenski. După cum ştiţi, este preşedintele unui stat aflat în conflict, în urma invaziei Rusiei împotriva lui. Programul domniei sale este unul care se schimbă de la clipă la clipă. Domnia sa hotărăşte unde merge şi unde nu merge. Nu pot eu să răspund. În nici un caz n-a venit din partea Camerei Deputaţilor. Nu pot eu să răspund pentru o modificare făcută de staff-ul domnului Zelenski. Pot eu să-l oblig pe preşedintele Zelenski sau pe un alt preşedinte să vină sau să nu vină? O să aflăm şi motivul. De-abia am primit comunicarea că nu va ajunge la plen", a declarat Simonis la Parlament.

Potrivit acestuia, preşedintele Zelenski nu s-a speriat "de nişte extremişti".

"Am mari dubii că preşedintele Zelenski, preşedintele unui stat care este în conflict de doi ani cu Rusia, deci cu Putin, se poate speria de Şoşoacă sau de alţi extremişti. Nu Camera Deputaţilor, Parlamentul României a stabilit că vine sau nu vine preşedintele Zelenski. Exclud motivul să fie unul din personajele extremiste. (...) Cu siguranţă, din punctul meu de vedere nu ar fi trebuit oprită o astfel de vizită din cauza unor extremişti şi nu cred că acesta este motivul. Preşedintele Zelenski este în conflict cu Putin, nu se poate speria de "săgeţile" lui Putin", a transmis preşedintele Camerei Deputaţilor.

UPDATE 11:20 Discursul lui Volodimir Zelenski din Parlamentul României a fost anulat, afirmă surse oficiale. Motivul ar ține de temeri privind posibilitatea ca președintele Ucrainei să fie întrerupt de parlamentari ostili, cum ar fi reprezentanții AUR sau SOS (Diana Șoșoacă, care este și sancționată oficial de autoritățile de la Kiev).

UPDATE 10:40 Volodimir Zelenski a ajuns la București.

”Am ajuns în Bucureşti, România, pentru discuţii cu Klaus Iohannis şi pentru a consolida relaţiile noastre de bună vecinătate”, a scris pe X (Twitter) președintele Ucrainei. ”Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întăreşte statul, precum şi pentru solidaritatea sa constructivă, care permite naţiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securităţii alimentare”.

”România este un prieten care ne-a sărit în ajutor în cea mai neagră zi și al cărei sprijin a devenit tot mai solid de-a lungul timpului”, a mai scris Zelenski.

Volodimir Zelenski urmează să fie primit de Klaus Iohannis la ora 13.00, la Palatul Cotroceni. Ulterior, cei doi şefi de stat vor face declaraţii de presă comune.

Preşedintele Ucrainei se va întâlni apoi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Alfred Simonis şi Nicolae Ciucă. Volodimir Zelenski va susţine un discurs în plenul reunit al Parlamentului, începând cu ora 17.00.

Şedinţa comună a Parlamentului, programată marţi, se amână pentru miercuri, de la ora 13.00, au decis Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Ulterior, Volodimir Zelenski va fi primit, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a anunțat încă din luna august că Volodimir Zelenski va vizita România, la o dată neprecizată din motive de securitate.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri