Noul ministru polonez de externe, Radoslaw Sikorski, aflat în vizită oficială la Kiev, a îndemnat Uniunea Europeană şi SUA să-şi "mobilizeze" economiile şi capacităţile de producţie militară pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul cu Rusia, care "a trecut la o economie de război", relatează AFP, citată de Agerpres.

"Nu putem permite Rusiei să producă mai mult (decât Occidentul) pe baza unei economii mult mai mici (...) Dacă Occidentul se mobilizează, n-am nicio îndoială asupra victoriei sale, dar trebuie să înceapă în sfârşit să se mobilizeze", a indicat Sikorski, în contextul în care în Occident au început să apară ezitări cu privire la continuarea ajutorului pentru Ucraina.

Ucraina şi Polonia vor găsi modalităţi astfel încât companiile lor din sectorul de apărare "să facă mult mai mult decât astăzi, să crească producţia militară de care este mare nevoie", a mai spus ministrul polonez de externe, care a susţinut la Kiev două conferinţe de presă, una comună cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, şi cealaltă separat la ambasada Poloniei.

"Este vorba despre ce putem face împreună pentru a produce suficiente echipamente militare şi muniţii pentru a-l trimite pe (preşedintele rus Vladimir) Putin înapoi acolo unde îi este locul, în Rusia", a insistat ministrul polonez.

El a estimat că "impasul" în care a ajuns situaţia pe front, unde, după contraofensiva eşuată, trupele ucrainene sunt acum mai mult în defensivă, este un "test" pentru prietenia între Varşovia şi Kiev, pusă la încercare în ultimele luni după ce Polonia nu a mai acceptat accesul liber al cerealelor ucrainene pe piaţa sa şi transportatorii rutieri polonezi au blocat puncte de frontieră cu Ucraina, într-un protest faţă de concurenţa neloială făcută de transportatorii ucraineni.

Considerând la rândul său vizita lui Radoslaw Sikorski la Kiev drept un "semn de prietenie" şi - fiind prima sa vizită externă după numire - "un semn de respect faţă de Ucraina", ministrul Dmitro Kuleba s-a declarat încrezător că cele două ţări, al căror "duşman comun" este Rusia, vor soluţiona divergenţele apărute în cele două chestiuni de natură economică şi comercială.

Ministrul polonez a avut o întâlnire şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, al cărui birou a transmis după întrevedere că cei doi au discutat despre cooperarea militară, inclusiv crearea de capacităţi comune de producţie în acest sector, şi au convenit să dea "un nou elan" relaţiilor dintre ţările lor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri