Polonia i-a scutit pe cei care își cumpără pentru prima dată o locuință de la plata unei taxe de 2% din valoarea tranzacției. De asemenea, guvernul polonez va introduce o nouă taxă de tranzacție de 6% pentru cei care cumpără șase sau mai multe proprietăți în același ansamblu rezidențial.

Modificările fac parte din eforturile guvernului de a-i ajuta pe tineri să își cumpere prima casă și de a descuraja persoanele fizice să achiziționeze mai multe proprietăți în scop lucrativ, în condițiile în care Polonia se confruntă cu un deficit de locuințe, scrie NotesFromPoland.

Reducerea fiscală, care a intrat în vigoare la sfârșitul lunii august, se aplică tuturor celor care cumpără pentru prima dată pe piața secundară - adică a proprietăților revândute, mai degrabă decât a celor nou construite. De asemenea, scutirea se aplică și celor care își cumpără o casă nouă prin echivalentul polonez al programului Prima Casă din România.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, la cumpărarea unei proprietăți în valoare de 500.000 de zloți (111.940 de euro), un cumpărător va putea economisi 10.000 de zloți (2.239 de euro) datorită scutirii fiscale. Pentru o proprietate în valoare de 700.000 de zloți, economia ar fi de 14.000 de zloți.

De notat că în Polonia, la cumpărarea unei locuințe de pe piața primară, se percepe o TVA cuprinsă între 8% și 23%.

Între timp, de la 1 ianuarie 2024, o taxă de tranzacție de 6% va fi impusă celor care cumpără a șasea proprietate sau o proprietate ulterioară care se află în cadrul aceleiași clădiri sau în mai multe clădiri de pe același teren.

Ministerul Dezvoltării spune că această majorare are ca scop contracararea situațiilor în care cei care fac achiziții în bloc de proprietăți concurează cu cumpărătorii obișnuiți și pot obține un preț mai mic de la dezvoltator datorită achiziționării unui număr mai mare de unități deodată.

"Cei care cumpără un număr mare de locuințe pentru profit se vor confrunta cu faptul că profitul lor se va diminua începând cu 1 ianuarie 2024", a declarat Waldemar Buda, ministrul Dezvoltării polonez.

În perioada premergătoare alegerilor parlamentare de luna viitoare, partidele din întregul spectru politic au oferit propuneri de politici pentru a contracara deficitul de locuințe din Polonia, care este cel mai acut pentru tinerii care cumpără pentru prima dată.

Aproape jumătate dintre polonezii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani locuiesc cu părinții lor, față de o treime în urmă cu două decenii. Acesta este unul dintre cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeană.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri