Statele Unite au aprobat luni un acord ce prevede vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache Poloniei, aliat al Washingtonului şi sprijin major pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, informează AFP.

Varşovia a cerut Washingtonului anul trecut elicoptere Apache, un model construit de Boeing, pentru a înlocui avioanele sovietice vechi.

Vânzarea, în valoare de 12 miliarde de dolari,"va îmbunătăţi capacitatea Poloniei de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, oferind o forţă credibilă, capabilă să descurajeze adversarii şi să participe la operaţiunile NATO", scrie Departamentul de Stat, anunţând că a aprobat vânzarea şi a notificat Congresul.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Polonia serveşte drept centru logistic pentru armata americană, care a livrat cantităţi uriaşe de armament armatei ucrainene pe la graniţa poloneză.

Această vânzare a 96 de elicoptere Apache, model AH-64E, apropie Statele Unite şi Polonia, după ce ce relaţiile se deterioraseră, administraţia Biden opunându-se în special poziţiilor conservatoare ale guvernului de la Varşovia privind drepturile LGBT+ şi libertatea presei.

Polonia este "o forţă pentru stabilitate politică şi progres economic în Europa", a declarat luni Departamentul de Stat.

Boeing, care construieşte aceste elicoptere, informează că din 1984 au fost livrate peste 2.700 Apache. Acest elicopter de luptă echipează armata americană dar şi forţele australiene, britanice, indiene, saudite şi israeliene, printre altele.

Polonia a anunţat în ianuarie intenţia de a cheltui 4% din PIB pentru apărare, o ţintă mult peste procentul de 2% cerut de NATO.

În iunie, Varşovia a primit primele tancuri americane Abrams în cadrul unui alt acord, în valoare de 1,4 miliarde de dolari. Armata poloneză, prima armată străină care beneficiază de acest tanc greu, se aşteaptă, până la sfârşitul anului 2024, la livrarea altor 250 de tancuri Abram noi.

Sursa foto: Bumble Dee / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri