"Vom învinge", a proclamat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în ziua marcării a doi ani de la începutul invaziei ruse din ţara sa, într-un video difuzat sâmbătă de preşedinţie, potrivit Agerpres.

"Luptăm pentru asta. De 730 de zile din viaţa noastră. Şi vom învinge, în cea mai bună zi din viaţa noastră", a spus el de pe aeroportul militar Gostomel de lângă Kiev, scena unei bătălii cheie cu trupele ruse în primele zile ale invaziei.

Preşedintele ucrainean a fost însoţit de lideri occidentali care au venit special la Kiev pentru această ocazie.

Bilanţul uman a doi ani de război în Ucraina, în mod evident unul aproximativ, se ridică la cel puţin 10.000 de victime civile, majoritatea covârşitoare din rândul ucrainenilor, şi aproape 200.000 de soldaţi ruşi sau ucraineni ucişi, potrivit surselor ucrainene şi occidentale, citate de AFP.

Totodată, potrivit celui mai recent raport comun al guvernului ucrainean, al Băncii Mondiale, al Comisiei Europene şi al ONU, citat la 15 februarie de dpa, războiul din Ucraina a provocat pagube directe însumând cel puţin 152 de miliarde de dolari în aproape doi ani, cele mai afectate sectoare fiind locuinţele, transportul, comerţul, industria, agricultura şi energia. La 31 decembrie 2023, costurile pentru reconstrucţia şi redresarea Ucrainei sunt estimate la cel puţin 486 de miliarde de dolari în următorii 10 ani. Calculele se referă la perioada de la începutul războiului, 24 februarie 2022, şi până la 31 decembrie 2023. Pierderile financiare provocate de război pe parcursul acestei perioade sunt estimate la 499 miliarde de dolari.

În plus, potrivit autorităţilor ucrainene, deficitul de finanţare este de 9,5 miliarde de dolari pentru începerea imediată a redresării şi pentru priorităţile de reconstrucţie care au nevoie de finanţare în 2024. Totuşi, ca urmare a schimbărilor minore de pe front, pagubele directe nu au crescut semnificativ în 2023 în comparaţie cu aproximativ un an în urmă, când s-au situat la 135 miliarde de dolari, se arată în raport, care remarcă însă că prejudiciul pentru Ucraina rămâne imens. Circa 8.400 de kilometri de şosele, autostrăzi şi alte drumuri naţionale, peste 200 de gări şi 150 de poduri de cale ferată au fost avariate.

Sursa foto: www.president.gov.ua

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri