Iranul a lansat atacuri cu rachete balistice şi drone împotriva unor ţinte ale grupării Stat Islamic din Siria, a unor presupuse baze israeliene din Irak şi a unui grup extremist sunnit din Pakistan, acţiuni prin care a spus că vrea să răzbune victimele atacurilor de la Kerman şi Rask, transmite EFE, citată de Agerpres.

Ofensiva a început marţi dimineaţa, când Gardienii Revoluţiei au atacat cu 24 de rachete balistice "Kheibar Shekan" ţinte care au legătură cu gruparea teroristă Stat Islamic şi presupuşi "spioni ai regimului sionist" de pe teritoriul Siriei şi Irakului.

Un număr de 11 rachete au fost lansate spre Erbil, capitala Kurdistanului irakian, împotriva "centrului de dezvoltare a operaţiunilor de spionaj şi planificare a acţiunilor teroriste", în care au murit patru spioni israelieni, conform versiunii corpului de elită iranian.

După atacuri, guvernul Irakului a negat că atacul cu rachetă ar fi fost îndreptat împotriva unui cartier general al Mossad-ului israelian, aşa cum susţine Teheranul, şi a asigurat că va prezenta o plângere la Consiliul de Securitate al ONU pentru această "agresiune iraniană împotriva unor zone rezidenţiale cu rachete balistice, care a provocat victime civile.

Celelalte 13 rachete au fost îndreptate împotriva unor ţinte din Siria ale grupării Stat Islamic, care a revendicat atacul de la Kerman, soldat cu 94 de morţi luna aceasta, de lângă mormântul lui Qasem Soleimani, un general iranian care a condus Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei până la asasinarea sa de către SUA în 2020, într-un bombardament la Bagdad.

Autorităţile iraniene au afirmat că atacurile sunt represalii pentru atacul de la Kerman, a unui alt atac care a costat viaţa a 11 ofiţeri de poliţie în Sistan Balucistan în decembrie anul trecut şi pentru moartea comandanţilor iranieni şi ai unor aparţinând aşa-numitei Axe a Rezistenţei în ultimele săptămâni în Siria şi Irak.

Răspunsul Statelor Unite nu s-a lăsat aşteptat, iar Washingtonul a calificat atacurile iraniene drept "nechibzuite" şi "imprecise" şi a asigurat că nu au fost răniţi în rândul personalului american din Irak şi Siria şi că nu au fost raportate daune ale instalaţiilor americane.

Marţi după-amiaza târziu, Iranul a atacat, de asemenea, două baze ale grupării teroriste sunnite Yeish al Adl din Pakistan, a informat agenţia iraniană de presă Tasnim.

Două sedii importante ale grupării teroriste Yeish al Adl au fost distruse cu rachete şi drone în Pakistan, a spus Tasnim.

Atacurile au fost efectuate în zona Koh Sahz din provincia pakistaneză Balucistan, învecinată cu regiunea iraniană Sistan Balucistan. Yeish al Adl este un grup sunnit care se opune regimului şiit din Iran şi despre care Teheranul pretinde că este susţinut de Israel. Grupul a revendicat atacul care a ucis 11 ofiţeri de poliţie în oraşul Rask din Sistan Balucistan în decembrie anul trecut, printre alte atacuri comise în ultimii ani.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri