Trei militari americani au fost ucişi şi mai mulţi alţii răniţi într-un atac cu dronă asupra trupelor SUA staţionate în nord-estul Iordaniei în apropierea frontierei cu Siria, a anunţat preşedintele american Joe Biden, care a atribuit atacul grupărilor pro-iraniene, relatează Reuters şi France Presse.

"Astăzi, America are inima grea. Noaptea trecută, trei militari americani au fost ucişi, şi mai mulţi răniţi într-un atac cu dronă asupra forţelor noastre bazate în nord-estul Iordaniei", a anunţat Biden într-un comunicat.

"În timp ce adunăm elementele acestui atac, ştim că a fost efectuat de grupări militante radicale susţinute de Iran care operează în Siria şi Irak", a adăugat preşedintele SUA în declaraţia sa, în care a ameninţat cu represalii.

"Să nu aveţi nicio îndoială: cei responsabili vor fi traşi la răspundere într-un moment şi într-un mod pe care le vom alege", a indicat liderul de la Casa Albă. El le-a adus un omagiu militarilor ucişi "în acest atac josnic şi complet nedrept".

Un purtător de cuvânt al guvernului iordanian l-a contrazis pe preşedintele american, afirmând că atacul nu a avut loc pe teritoriul Iordaniei, ci la baza americană Al-Tanf din Siria.

Între timp, Pentagonul a precizat că 25 de soldaţi americani au fost răniţi în atac şi 34 sunt monitorizaţi pentru posibile leziuni cerebrale, leziuni frecvente în urma exploziilor puternice.

Este prima dată când soldaţi americani sunt ucişi în Orientul Mijlociu de la începutul războiului între Israel şi gruparea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, o evoluţie ce provoacă temeri cu privire la escaladarea tensiunilor deja foarte ridicate.

Un purtător de cuvânt al Hamas a reacţionat afirmând că acest atac "este un mesaj adresat administraţiei americane", acela că o "continuare a agresiunii americano-sioniste în Gaza aduce riscul unei explozii regionale" în care se va manifesta furia întregii lumi musulmane.

De la jumătatea lunii octombrie au avut loc peste 150 de atacuri cu drone sau rachete împotriva trupelor americane şi ale celorlalte ţări din coaliţia antijihadistă în Irak şi Siria, fără să fi provocat uciderea vreunui militar al coaliţiei. Aceste atacuri au fost în general revendicate de "Rezistenţa islamică din Irak", o nebuloasă de combatanţi proveniţi din grupări armate pro-iraniene. Drept represalii, Washingtonul a efectuat în Irak mai multe bombardamente care au ţintit combatanţi şi comandanţi ai grupărilor armate pro-iraniene.

Iranul neagă orice legătură cu atacul

Iranul a dezminţit luni orice legătură cu atacul cu dronă care a ucis duminică trei militari americani şi a rănit alte zeci în nord-estul Iordaniei, transmite Reuters.

Agenţia observă că preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, care a pus atacul pe seama unor militanţi susţinuţi de regimul de la Teheran, se confruntă cu presiuni politice pentru o reacţie directă împotriva Iranului, cu riscul de a declanşa un conflict mai extins.

Nasser Kanaani, purtător de cuvânt al ministerului iranian de externe, a susţinut că acuzaţiile conform cărora ţara sa este implicată în atacul de lângă frontiera Iordaniei cu Siria sunt "nefondate", iar continuarea loviturilor americane în Siria şi Irak, precum şi războiul din Gaza vor intensifica instabilitatea din regiune. Oficialul a afirmat că "grupurile de rezistenţă" nu primesc ordine din partea Iranului.

Misiunea iraniană la ONU emisese deja un comunicat în acelaşi sens: "Iranul nu are nicio legătură şi nu a avut nimic de-a face cu atacul asupra bazei SUA" şi "există un conflict între forţele SUA şi grupurile de rezistenţă din regiune, care se atacă reciproc ca represalii".

Reuters apreciază că opţiunile de reacţie ale lui Biden merg de la lovituri directe împotriva forţelor iraniene din alte ţări sau chiar de pe teritoriul Iranului până la represalii mai reţinute, doar asupra militanţilor susţinuţi de Teheran.

Din octombrie, când atacul Hamas împotriva Israelului a declanşat războiul din Gaza, grupările pro-iraniene au atacat de peste 150 de ori forţele americane din Irak, Siria, Iordania şi din largul coastelor Yemenului. Până duminică, însă, niciun militar american nu fusese ucis, iar numărul răniţilor a fost mic.

Preşedintele SUA a avut astfel spaţiu de manevră din punct de vedere politic, lovind miliţiile aliate cu Iranul fără a risca un război direct.

Opoziţia republicană îl acuză însă pe democratul Biden că a lăsat militarii americani expuşi, în aşteptarea unei drone sau a unei rachete care va trece de apărarea bazelor lor, iar acest moment a sosit duminică.

Senatorul republican Tom Cotton a insistat că "singurul răspuns la aceste atacuri trebuie să fie o ripostă militară devastatoare împotriva forţelor teroriste ale Iranului, atât în Iran cât şi în întreg Orientul Mijlociu".

Congresmanul republican Mike Rogers, care prezidează comitetul pentru probleme militare al Camerei Reprezentanţilor, a cerut de asemenea acţiuni împotriva Teheranului, apreciind că "preşedintele Biden trebuia să tragă de mult la răspundere regimul iranian şi intermediarii acestuia pentru atacurile pe care le-au efectuat".

Fostul preşedinte Donald Trump, care speră să se confrunte din nou cu Biden în alegerile prezidenţiale de anul acesta, a prezentat atacul ca pe o "consecinţă a slăbiciunii şi cedării" succesorului său la Casa Albă.

Chiar şi o reprezentantă a democraţilor, Barbara Lee, membră a Camerei Reprezentanţilor, şi-a exprimat public îngrijorarea că strategia lui Biden de limitare în Gaza a conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas este pe cale să dea greş: "Aşa cum vedem acum, aceasta intră într-o spirală scăpată de sub control. Începe să se transforme într-un război regional şi din nefericire Statele Unite şi militarii noştri sunt în pericol".

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri