Cablurile de curent ar putea deveni istorie în următoarele decenii. DARPA – agenția de cercetare a forțelor armate americane – a semnat un contract cu Raytheon pentru dezvoltarea unui sistem de ”livrare de energie pe teatrele de luptă”. Practic, dacă tehnologia se dovedește un succes, cablurile de transport al energiei electrice ar fi înlocuite cu raze laser.

Potrivit newatlas.com, Raytheon, unul dintre cei mai mari contractori militari din lume, a primit de la forțele armate SUA misiunea de a dezvolta o alternativă bazată pe laser la rețelele energetice clasice. Noul sistem, botezat Power (Persistent Optical Wireless Energy Relay) va folosi drone care vor zbura la altitudini mari, dotate cu capacități de emitere și recepționare a razelor laser.

Energia va fi transmisă dintr-o sursă de la sol către cea mai apropiată dronă iar apoi de la o dronă la alta, până la dispozitivul care trebuie alimentat și care poate fi la sol sau tot în aer. Practic, scopul este crearea unei rețele de energie ce poate fi direcționată acolo unde este nevoie pe teatrele de război unde alimentarea cu electricitate este dificilă.

”Este ca un internet pentru energie”, explică colonelul Paul Calhoun, responsabilul DARPA cu dezvoltarea acestui program. ”Armata se confruntă în mod special cu astfel de provocări. Operăm deseori în zone fără acces la rețelele de energie și trebuie să ne bazăm pe combustibili solizi, care fac necesare linii de aprovizionare vulnerabile”.

Dezavantajul noii tehnologii sunt pierderile mari. Circa 20% din energie se pierde atunci când electricitatea este transformată în laser și încă 50% atunci când laserul e transformat înapoi în electricitate. În plus, fiecare dronă are propriul ei consum. Pe de altă parte, și liniile clasice de aprovizionare au consum și presupun riscuri pentru personalul logistic.

DARPA susține că această tehnologie ar putea fi folosită și în afara operațiunilor militare. ”Credem că următoarea revoluție în domeniul energiei va fi posibilă datorită rețelelor wireless de energie”, spune colonelul Calhoun.

Momentan, sistemul POWER există doar la nivel de concept. Următoarea etapă va fi un test prin care se va încerca transmiterea a 10 kw de energie la un aparat de zbor aflat la 200 de kilometri distanță. Abia în 2025 se preconizează că tehnologia rețelelor de energie wireless ar putea fi utilizabilă de către forțele armate ale SUA.

Sursa foto: DARPA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri