Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România doreşte creşterea prezenţei americane în regiune, sub toate aspectele sale - militară, economică, energetică şi politică, conform Agerpres. Iohannis a făcut aceste declerații în contextul conflictului continuat dintre Rusia și Ucraina - România reconfirmându-și susținerea pentru ucraineni.

"Dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon a cărui relevanţă se reconfirmă şi se consolidează. Suntem profund angajaţi în menţinerea şi întărirea relaţiei transatlantice. Totodată, dorim să creştem prezenţa americană în regiunea noastră, sub toate aspectele sale: militară, economică, energetică şi politică", a spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii institutelor culturale româneşti.

El a spus şi că România va continua să acţioneze împreună cu partenerii americani pentru obiectivul comun de accedere a României în Programul Visa Waiver.

Şeful statului a reiterat că, în ceea ce priveşte rolul României în NATO, la Summitul de la Vilnius ţara noastră şi-a atins toate obiectivele.

"Am marcat paşi decisivi în consolidarea securităţii noastre colective, iar sarcina dumneavoastră este de a acţiona hotărât pentru implementarea deciziilor Summitului. Pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, Alianţa are, datorită adoptării noilor planuri de apărare, un răspuns pregătit, pe măsură. Este creat şi cadrul necesar pentru aducerea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forţe de întărire, dacă situaţia o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de prepoziţionarea de echipamente. O repet: România şi cetăţenii săi beneficiază acum de cel mai înalt grad de securitate şi apărare din întreaga noastră istorie", a spus şeful statului.

El a arătat şi că România va continua să asigure îndeplinirea angajamentelor naţionale, în strânsă coordonare cu aliaţii, inclusiv în cadrul Formatului Bucureşti 9, care şi-a dovedit utilitatea în asigurarea unei coordonări eficiente pe Flancul Estic.

"Salut, totodată, reconfirmarea importanţei strategice a Mării Negre şi vă încurajez să continuaţi eforturile pentru consolidarea locului acesteia pe agenda NATO. Evoluţii precum proeminenţa regiunii în eforturile globale de asigurare a transferului grânelor ucrainene către pieţele internaţionale pot facilita aceste eforturi. În acelaşi sens contribuie şi finalizarea de către Statele Unite a Strategiei de Securitate la Marea Neagră, la care Ministerul Afacerilor Externe a contribuit substanţial. Implementarea acesteia va oferi şi mai multă substanţă cooperării noastre în regiune", le-a mai transmis Iohannis diplomaţilor români.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri