Rusia examinează retragerea talibanilor de pe lista sa cu organizaţii teroriste, dar nu a fost încă luată o decizie, afirmă surse diplomatice citate luni de presa rusă, potrivit agenţiei EFE, citat de Agerpres.

"În ce priveşte ridicarea statutului de organizaţie teroristă în cazul mişcării talibanilor, această chestiune este analizată de Ministerul de Externe, Ministerul Justiţiei şi alte departamente relevante", a declarat agenţiei TASS o sursă diplomatică. Decizia, adaugă sursa, o vor lua "cele mai înalte instanţe politice ale ţării", referire la preşedintele Vladimir Putin.

Acesta din urmă a sugerat încă de acum trei ani o posibilă scoatere a talibanilor de pe lista Rusiei cu organizaţii teroriste, dar a condiţionat-o atunci de o poziţie în acest sens în cadrul ONU.

La începutul lunii martie, Rusia anunțase trecerea pe lista teroriștilor pe fostul mare maestru al șahului, Garry Kasparov.

Rusia a înscris talibanii pe respectiva listă în anul 2003, deşi a primit reprezentanţi ai acestora de mai multe ori înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul în august 2021, după care Statele Unite s-au văzut nevoite să-şi retragă ultimele trupe din Afganistan. De atunci, delegaţii ale talibanilor au venit în diferite ocazii la Moscova şi au participat acolo la conferinţe pe tema soluţionării conflictelor din Afganistan.

O delegaţie a talibanilor a fost invitată de asemenea la forumul "Rusia şi lumea islamică", ce se va desfăşura în luna mai în oraşul rus Kazan.

Mişcarea talibanilor se află în conflict cu gruparea Statul Islamic (ISIS), care a revendicat atacul terorist asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, unde au fost ucise pe 22 martie cel puţin 144 de persoane. Ţările occidentale indică spre Statul Islamic-Khorasan (EI-K), o ramură a grupării Statul Islamic şi care este activă mai ales în Afganistan.

Rusia admite că islamiştii au comis atacul, dar susţine şi ideea unei implicări ucrainene, mai ales că cei patru terorişti, în prezent arestaţi, s-au îndreptat după atac spre frontiera cu Ucraina.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri