Soţii ale unor ruşi mobilizaţi să lupte în Ucraina au depus simbolic sâmbătă flori la flacăra eternă de la Mormântul ostaşului necunoscut de sub zidul Kremlinului, în semn de protest, pentru a cere întoarcerea soţilor lor de pe front, relatează AFP.

Nemulţumirea se amplifică de luni de zile printre rudele rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022, un subiect sensibil pentru autorităţile care până acum au avut grijă să nu reprime această mişcare de revoltă în devenire.

În pofida frigului, au fost în jur de 15 femei care au depus flori roşii la acest simbol important din inima Moscovei.

"Vrem să atragem atenţia autorităţilor şi publicului asupra apelului nostru. Am încercat mai multe mijloace. Am lansat un apel scris către parlamentari, oficiali, administraţii, dar nu am fost auzite"', a explicat pentru AFP Maria, director de vânzări în vârstă de 47 de ani.

Soţul ei a fost mobilizat în noiembrie 2022. "Nu este corect. Sunt civili, nu sunt soldaţi", pledează ea, înainte de a adăuga: "Bărbaţii noştri nu pot sta acolo atât de mult timp".

Maria Semionova, asistentă juridică, face apel la autorităţi să "negocieze pacea" în Ucraina, după doi ani de conflict.

Poliţia nu a intervenit sâmbătă pentru a reprima acţiunea lor, deşi orice iniţiativă de contestare este de obicei aspru reprimată în Rusia, semn că problema este delicată pentru Kremlin, notează AFP.

Paulina, mama unui copil de un an, subliniază că acţiunea lor este "singura acţiune paşnică care nu a fost încă interzisă prin lege".

"Am impresia că-i deranjăm. Dar nimeni nu va tăcea. Vom ieşi în fiecare zi, în fiecare sâmbătă, vom depune flori pentru a atrage atenţia asupra situaţiei lor", continuă ea.

"La un moment dat, va fi imposibil să ne ignore", spune femeia care vrea "să-şi găsească soţul, tatăl copilului ei".

Activismul soţiilor bărbaţilor mobilizaţi a fost în mare măsură ignorat de presa de stat rusă, în timp ce Kremlinul încearcă să afişeze o imagine de unitate în jurul lui Vladimir Putin înainte de realegerea sa inevitabilă în scrutinul din martie 2024.

Potrivit lui Vladimir Putin, 244.000 de bărbaţi mobilizaţi luptă în prezent în Ucraina dintr-o forţă totală de 617.000 de oameni.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri