Rusia va fi invitată la festivităţile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia (Franţa) la începutul lunii iunie, dar nu şi preşedintele său, Vladimir Putin, din cauza "războiului de agresiune" rusesc în Ucraina, a anunţat Mission Liberation, care organizează evenimentul, relatează Agerpres.

"Având în vedere circumstanţele (ofensiva rusă în Ucraina), preşedintele Putin nu va fi invitat să ia parte la comemorările debarcării din Normandia", au precizat organizatorii, conform AFP.

"Rusia va fi, totuşi, invitată să fie reprezentată, pentru ca importanţa angajamentului şi a sacrificiilor poporului sovietic, precum şi contribuţia sa la victoria din 1945, să fie onorată", a adăugat Mission Liberation.

Nu au fost oferite detalii cu privire la nivelul la care Rusia ar putea fi reprezentată la aceste comemorări din Normandia, în nord-vestul Franţei.

Vladimir Putin a fost invitat la celebrările celei de-a 70-a aniversări din iunie 2014, în pofida anexării Crimeei cu trei luni înainte, în semn de recunoaştere a tributului greu plătit de Rusia în lupta împotriva nazismului.

Preşedintele rus şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko au vorbit pentru prima dată la acea vreme, în plină revoltă pro-rusă în estul Ucrainei, pe care Occidentul a acuzat Moscova că a încurajat-o şi chiar că a orchestrat-o în mod direct.

Întâlnirea, la care au participat preşedintele francez şi cancelarul german de la acea vreme, Francois Hollande şi Angela Merkel, a deschis calea unor discuţii între cele patru ţări, în aşa-numitul format "Normandia", pentru a încerca să găsească o ieşire la criza ucraineană, care a continuat până la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Pe de altă parte, Vladimir Putin nu a fost invitat la cea de-a 75-a aniversare a Zilei Z, în 2019, când situaţia din estul Ucrainei s-a acutizat. El a declarat atunci că nu a fost "absolut deloc o problemă" (faptul că nu a fost invitat), iar Moscova i-a cerut Franţei să nu "exagereze" importanţa debarcării Aliaţilor, amintind cele 27 de milioane de morţi sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Din punct de vedere istoric, Franţa a invitat întotdeauna la ceremonie ţările ale căror contingente au debarcat în Normandia. În trecut, invitaţia a fost extinsă şi la Federaţia Rusă", explică Mission Liberation.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri