Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul nu este de acord cu un armistiţiu cu gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

El a afirmat într-o conferinţă de presă că orice conflict face involuntar victime civile, iar ofensiva israeliană în Gaza este o bătălie între "civilizaţie şi barbarie".

"Apelurile la încetarea focului sunt apeluri ca Israelul să se predea în faţa Hamas. Nu se va întâmpla aşa ceva", a insistat Netanyahu, solicitând comunităţii internaţionale să ceară alături de ţara sa eliberarea "imediată şi necondiţionată" a tuturor ostaticilor din Gaza.

Alături de premier s-au adresat jurnaliştilor şi ministrul apărării, Yoav Gallant, şi cel pentru probleme strategice, Ron Dermer, care a apreciat că coordonarea dintre Israel şi SUA în lupta cu Hamas este "fără precedent în istorie".

Dermer a adăugat că relaţiile cu Rusia sunt complicate.

Gallant a declarat că în Cisiordania ocupată doar poliţia şi armata israeliană au dreptul să recurgă la forţă.

OMS a cerut un armistițiu între Israel și Hamas

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut un armistiţiu între Israel şi Hamas, transmite AFP.

"O pledoarie umilă pentru încetarea focului şi pace", a scris el în reţeaua X.

"Fiind un copil captiv în umbra războiului, îi cunosc îndeaproape mirosul, sunetele şi imaginile", a afirmat oficialul, care este originar din regiunea Tigre din Etiopia, scena unor conflicte sângeroase în ultimele decenii.

"Îi înţeleg profund pe cei care sunt acum prinşi în mijlocul unui conflict, le simt durerea ca şi cum ar fi a mea. Războiul nu aduce decât devastare, oroare şi distrugere. Nimic altceva. În acest moment critic, să depăşim diferenţele şi să urmăm calea păcii. Adevărata demonstraţie de curaj constă în alegerea păcii. Le cer conducătorilor lumii să se unească şi să conducă lumea către pace. Alegeţi pacea", a adăugat Tedros în mesaj.

AFP menţionează că, spre deosebire de alţi oficiali ai organizaţiilor din cadrul ONU care au cerut un armistiţiu în conflictul dintre Israel şi Hamas, Tedros a simţit direct efectele războiului. El şi-a pierdut un frate, mort din lipsă de îngrijiri medicale, iar în cursul ultimului război dintre guvernul de la Addis Abeba şi rebelii din Tigre, i-a murit un unchi. În timpul confruntărilor declanşate în Etiopia în 2020, care au durat doi ani, directorul OMS şi-a făcut cunoscută îngrijorarea provocată de lipsa de contact cu familia.

Războiul între Israel şi Hamas a început în 7 octombrie, când organizaţia islamistă palestiniană din Gaza a atacat civili evrei pe teritoriul israelian. Israelul a ripostat iniţial prin lovituri aeriene asupra Fâşiei Gaza, iar ulterior şi printr-o ofensivă terestră cu infanterie şi blindate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri