Israelul poartă un "război de răzbunare" împotriva Gazei vizând distrugerea ei totală, a declarat joi ministrul palestinian de externe Riyad al-Maliki, în timp ce trupele israeliene bombardează enclava palestiniană ca răspuns la atacul devastator al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, informează Reuters, conform Agerpres.

Israelul a anunţat că forţele sale terestre au intrat în timpul nopţii în Gaza pentru a ataca ţinte Hamas, în timp ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus că se "pregăteşte o invazie terestră", care ar putea fi una dintre mai multe.

"Au avut loc atât de multe războaie (în Gaza), acesta este diferit. De data aceasta este un război de răzbunare", le-a declarat al-Maliki reporterilor la Haga. "Acest război nu are un obiectiv real decât distrugerea totală a fiecărui loc locuibil în Gaza. Acest război nu este condus de planuri militare, nu există respectarea normelor. Toate regulile internaţionale de război sunt violate", a adăugat el.

Gaza este zguduită de aproape trei săptămâni de bombardamente israeliene, declanşate de o serie de ucideri în masă în sudul Israelului comise de militanţi ai Hamas, mişcarea susţinută de Iran şi care conduce Gaza. Israelul spune ca are dreptul să se apere, aminteşte Reuters.

Al-Maliki le-a cerut liderilor internaţionali să exercite presiuni asupra Israelului pentru încetarea totală a focului, pentru a se asigura că ajutorul umanitar necesar urgent poate fi adus în Gaza.

La un summit la Bruxelles, liderii UE sunt aşteptaţi joi să-şi limiteze pledoaria la "pauze" în bombardamente, dar al-Maliki a spus că acest lucru este inacceptabil, deoarece nu ar asigura că ar putea intra ajutoare şi alimentarea cu apă şi electricitate vor fi restabilite.

Al-Maliki a efectuat o vizită la Curtea Penala Internaţională (CPI) de la Haga, care investighează presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii pe teritoriul palestinian începând din 2014.

Acum două săptămâni, procurorul Karim Khan a declarat pentru Reuters că instanţa are jurisdicţie asupra potenţialelor crime de război comise de militanţii Hamas în Israel şi de israelieni în Fâşia Gaza, chiar dacă Israelul nu este un stat membru al CPI. "Israelul, prin tăierea electricităţii, a apei şi a combustibilului, prin înfometarea forţată a oamenilor, prin transferul forţat de persoane, comite crime de război", a spus al-Maliki. "Ceea ce căutăm este responsabilitatea", a adăugat el.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri