Autoritățile sunt deschise investițiilor în alte capitale din Europa, edilii încurajând investitorii să-și aducă proiectele în orașele lor, în timp ce în București colaborarea cu autoritățile este greoaie, menționează Lucian Azoiței, CEO al Forty Management, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru wall-street.ro.

Compania are în plan investiții în mai multe țări din Europa, a căror valoare este de aproape 1 miliard de euro, împreună cu grupul american Crystal Lagoon și diferiți operatori hotelieri.

Acestea se leagă de conceptul Lagoon City - proiecte imobiliare mixte dezvoltate în jurul unor lagune artificiale, compania deținând licența exclusivă Crystal Lagoon în mai multe țări europene. Forty Management va dezvolta acest concept în orașe mari din București, Varșovia, Praga, Milano, Roma, Sevilia și Toulouse.

În România, proiectul de la București reprezintă o investiție de circa 120 de milioane de euro, este total finanțat, generează 840 de locuri de muncă directe și peste 35 milioane de euro taxe și impozite în primii 5 ani.

Conceptul iese în evidență nu doar prin laguna pe care o va include, ci și prin faptul că va neutru din punct de vedere al consumului de energie, necesarul urmând să fie produs în totalitate in-house, dar și al emisiilor de carbon.

De la un proiect de reconversie urbană auto-sustenabil, la cea mai scumpă lagună artificială din București

Potrivit lui Lucian Azoiței, în mod normal, la momentul aceasta, ar fi trebuit începută construcția și la celelalte clădiri din cadrul Central District Lagoon City, proiect dezvoltat în apropiere de Petrom City, lucru ce nu s-a întâmplat din cauza lipsei obținerii unui PUZ, obligatoriu solicitat de lege.

„Suntem blocați cu aceasta dezvoltare majoră. Mi-as fi dorit să fie implementată prima dată în țara mea, în România, să arătăm că e posibil să faci ceva unic și inovativ aici, ceva ce există deja în alte 1.400 de locuri din lumea asta. Este un proiect care-și produce singur necesarul de energie, un proiect ce atinge cel mai înalt standard ESG valabil, un exemplu de dezvoltare majoră în bune practici. Este primul proiect neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon”, a spus omul de afaceri.

Acum, primul Lagoon City va fi realizat la Budapesta, spre mâhnirea mea.

Lucian Azoiței, CEO Forty Management

Potrivit lui, proiectul Lagoon City din București va merge înainte, chiar dacă va mai întârzia construcția până când administrația locală va debloca documentațiile urbanistice. Între timp, dezvoltatorul a semnat și un acord de operare cu lanțul hotelier Radisson Group, care va opera componenta hotelieră cu 323 de camere din cadrul proiectului, o investiție de 28 mil. euro ce va aduce turiști în această zonă din București.

Lagoon City(Sursa foto: Forty Management)

Lucian Azoiței afirmă, până la aprobarea noului Plan Urbanistic General (PUG) al Capitalei nu crede că actuala administrație publică locală dorește rezolvarea problemei Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ).

Mă tem că, dacă domnul Primar General Nicusor Dan își menține actuala strategie, nu se va găsi o soluție mai devreme de 3 ani”, a subliniat CEO-ul Forty Management.

Totodată, omul de afaceri ne explică și că, din punct de vedere tehnic, nu se poate aproba mai devreme acest PUG care să elimine necesitatea aprobării PUZ-rilor pentru terenuri mai mari de 3.000 mp. Conform lui, tot orașul trebuie cadastrat, trebuie rezolvate inclusiv litigiile cu localitățile cu care se învecinează orașul, pentru a stabili clar hotarele.

Este foarte mult de muncă, iar acest PUG reprezintă piatra de temelie pentru o dezvoltare sustenabilă pentru anii ce vin. Trebuie făcut serios și responsabil, pentru că reprezintă direcția de dezvoltare a unei capitale mari aflată într-o competiție europeană de atragere a investițiilor și talentelor umane”, a adăugat Lucian Azoiței.

În opinia sa, ca orașul să funcționeze și să mai atragă investiții importante în această perioadă de tranziție, va fi obligatoriu ca autoritățile să se aprobe documentații de tip PUZ.

Realitatea ne arată că, în ultimii 3 ani, nu s-a aprobat nici măcar una, indiferent că a fost cerută pentru o investiție publică sau privată. Practic, pentru o perioadă de 6 ani, este amputat potențialul acestui oraș cu milioane de locuitori. Nu există altă soluție legală”, ne-a explicat Lucian Azoiței.

CEO-ul Forty Management ne-a spus că, până când vor putea începe construcția clădirilor incluse în proiect, laguna va fi dată în folosință către public, ca un centru de entertainment și va aplica conceptul PAL (Public Access Lagoon), pentru ca toată lumea să vadă și să se bucure de acest concept.

Prima lagună urbană din Europa de Est, și cea mai scumpă.

„Am investit deja destul de mult până acum, peste 24 milioane de euro. Costul terenului, curățarea lui, demolarea clădirilor, licențele și construcția lagunei. E o sumă enormă pentru o lagună publică”, ne-a mai spus Lucian Azoiței.

Citeste si:

    Cum a fost primit proiectul în alte țări

    Pe lângă România, compania deține licența pentru a dezvolta acest tip de reconversie urbană mixtă în Spania, Franța, Italia, Polonia, Cehia și Ungaria. În prezent, cea mai avansată dezvoltare este în Ungaria, la Budapesta, unde au găsit terenul și au discutat deja cu reprezentanții primăriei orașului.

    La Budapesta avem un teren de 3,5 hectare excepțional, pe malul Dunării. Am avut o întâlnire cu primarul și arhitectul-șef al orașului pentru a le prezenta proiectul. Primarul a rămas foarte surprins și vă redau, textual, ce mi-a spus. M-a întrebat: «Ce pot face eu pentru tine să aduci investiția ta aici?» I-am spus că nu vreau nimic, că ne dorim doar să obținem autorizațiile, și să-l facem. Mi-a răspuns «consideră că ai luat deja autorizațiile. Spune-mi ce mai putem face pentru voi»”, ne-a povestit Lucian Azoiței.

    Citeste si:

      Omul de afaceri s-a gândit să solicite construcția unui pasaj rutier și pietonal între bulevardul cel mai apropiat și proiect, o promenadă pietonală între terenul proiectului și Dunăre și facilitarea unui taxi fluvial, pentru a transporta pasagerii între Lagoon City și centrul orașului pe Dunăre.

      Primarul a promis pe loc că se va ocupa de partea de infrastructură publică, adăugând: „Considerați-le rezolvate pe toate", semnând și un protocol în acest sens.

      "Am ieșit din primărie și am simțit nevoia să mă așez pe o bancă din parcul din fața primăriei. Nu mi-a venit să cred, pentru că nu eram pregătit de o asemenea deschidere. Eu eram învățat să stau pe la uși, să mă rog de decidenți să investesc peste 120 mil. euro și să nu intereseze pe nimeni asta, și să nu mă bage nimeni în seama pentru drepturile mele”, a completat CEO-ul Forty Management.

      Omul de afaceri ne-a dat ca exemplu și discuțiile avute cu autoritățile din Líbeznice, o localitate din nordul Pragăi, capitala Cehiei, unde, la fel, a fost întâmpinat cu entuziasm de edilul localității.

      „În Praga nu mai există terenuri pentru construcții majore. Este un oraș istoric, iar cel mai mare teren pe care l-am găsit cât de cât în oraș avea doar 2 hectare, iar pentru un proiect ca al nostru avem nevoie de minim 3 hectare. Așa că am căutat terenuri în apropriere de oraș. I-am scris un email primarului din Líbeznice, iar aceasta mi-a răspuns într-un sfert de oră să mă întrebe când ne putem vedea, pentru că voia să discutăm cât mai rapid despre proiect”, a menționat Lucian Azoiței, evidențiind deschiderea autorităților din alte țări către investițiile cu impact major economic și care generează venituri pentru sectorul public.

      „Sunt open for business” a adăugat CEO-ul Forty Management.

      În acest moment, Forty caută terenuri și în Milano, Roma, Sevilla, Toulouse și Varșovia, orașe în care au semnat deja acorduri cu americanii de la Crystal Lagoons pentru dezvoltarea conceptului Lagoon city.

      În total, pipeline-ul de proiecte al companiei este evaluat la 1,3 miliarde de euro, potrivit lui Lucian Azoiței.

      Referindu-se a proiectul din București, omul de afaceri afirmă că nu înțelege de ce este blocat de 2 ani, acesta aflându-se într-o zonă care nu este protejată, o fostă platformă industrială abandonată de 30 de ani, betonată de 70 de ani, poluată, într-un areal de 10 de hectare deșertificat urban și social.

      Comunitatea este încantată de proiect, deoarece are impactul social este extraordinar. Proiectul este complet, funcționează pe toate continentele și a fost validat din toate părțile – investitori, operatori hotelieri, grupuri financiare, bănci și autorități din toată lumea, premiat inclusiv de ONU pentru inovație. Este parte din programele de sprijin BERD pentru bune practici în dezvoltările imobiliare. Este primul proiect carbon-neutral. Funcționeză peste tot în lume, dar aici nu se poate”, a punctat Lucian Azoiței.

      Ce presupune Central District Lagoon City

      Lagoon City

      (Sursa foto: Forty Management)

      Așa cum menționam mai sus, investiția în proiect este evaluată la 120 de milioane de euro. Situat pe Strada Coralilor nr.18, Central District Lagoon City este primul proiect mixt de reconversie urbană auto-sustenabil ce urmează să-și producă singur toate utilitățile necesare funcționării.

      Central District Lagoon City din București ar fi implementat tehnologia patentată Crystal Lagoons, care permite construirea și întreținerea unor lagune artificiale cu apă turcoaz, de dimensiuni nelimitate, eficiente din punct de vedere al costurilor și al consumului de energie.

      În cadrul Lagoon City, urmează să fie acomodate: un hotel Radisson Lagoon cu 323 de camere, 401 de apartamente, 9.200 de mp de spații comerciale și de servicii, o clădire de birouri clasa A cu o suprafață de 8.500 mp, precum și nenumărate alte facilități, de la grădiniță și sală de fitness, până la spa și restaurante. Practic este vorba de un oraș în oraș cu toate destinațiile necesare locuirii urbane, cu facilitățile unui resort de la malul mării.

      Forty Management este un dezvoltator imobiliar multipremiat de proiecte verzi de regenerare urbană premium cu utilizare mixtă sub marca Central District.

      Portofoliul Forty Management include proiectele finalizate Central District Cuza99, Central District 4 Elemente, Central District Viitorului 134. Investitorul român are în dezvoltare Central District Royal Suites și Central District Lagoon City. De asemenea, anul viitor va demara construcția hotelului cu 171 de camere Central District Hotel - The Crest Collection în centrul Bucureștiului.

      Sursa foto: Forty Management

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Adrian Ungureanu
      Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri