Intrarea României în spațiul Schengen va atrage după sine o serie de schimbări în peisajul economic, însă piața muncii este cea care va traversa modificări semnificative, în ceea ce privește condițiile actuale de muncă ale muncitorilor străini. Odată cu deschiderea granițelor țării, condițiile oferite de angajatorii de la noi vor concura cu standardele oferite de țări europene mai dezvoltate.

Agenția Work From Asia, specializată în recrutarea și plasarea personalului străin în România, consideră ce este necesară alinierea condițiilor de muncă oferite muncitorilor străini la standardele europene.

„Alinierea condițiilor de muncă la normele europene este o normalitate de care trebuie să fie conștienți angajatorii români. Vorbesc aici despre echivalarea salariilor oferite muncitorilor străini cu cele din Uniunea Europeană, despre condiții similare de muncă, de repaus, de plată a orelor suplimentare, precum și de asigurarea condițiilor de cazare și hrană la un nivelul mai bun, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, general manager Work From Asia.

În prezent, în România aproximativ 1,5 milioane de angajați sunt remunerați cu salariul minim pe economie, respectiv 3300 de lei și rămân cu aproximativ 2000 de lei după achitarea taxelor. Din 1 iulie 2024 se așteaptă o nouă majorare. Este vorba despre o creșterea a salariului minim pe economie la 3.700 de lei brut, respectiv aproximativ 2.300 de lei net.

Cu toate că angajații străini primesc mai mult decât venitul minim pe economie, în contextul intrării României în spațiul Schengen, este necesară o majorare a salariilor plătite de angajatorii români muncitorilor veniți din spațiul non-UE, pentru păstrarea personalul străin interesat de piața locală a muncii.

În momentul de față salariile oferite de angajatorii români pentru muncitorii necalificați pornesc de la 500-600 de euro venit net, continuă în jur de 600-700 de euro venit net pentru muncitorii semi calificați, în timp ce pentru muncitorii străini calificați, un antreprenor plătește aproximativ 700-800 de euro venit net. Această realitate trebuie schimbată, în așa fel încât salariile să crească la minim 800 euro venit net pentru necalificați și exponențial pentru restul. Muncitorii calificați ar trebui remunerați cu minim 1.200-1.300 de euro venit net.

Yosef Gavriel Peisakh, general manager Work From Asia

În România, a fost aprobat pentru anul în curs un contingent de 100.000 de muncitori străini, similar cu cel din 2023, principalele țări de proveniență pentru muncitorii străini fiind cele asiatice, în special: Nepal, Filipine, India, Bangladesh și Sri Lanka.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri