Ancheta realizată de INS în rândul managerilor din România vine cu date utile pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă în această vară.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, colectate în iunie, managerii din industrie preconizează pentru următoarele 3 luni o stabilitate atât a nivelului producției, cât lși a numărului de angajați. O situație similară se întrevede și pentru sectorul serviciilor.

În schimb, în construcții și comerțul cu amănuntul, managerii de companii estimează că va crește numărul de salariați în vara 2023 – altfel spus, vor face angajări. În aceste sectoare se preconizează, de asemenea, creșterea volumului de producție, dar și creșterea prețurilor.

Conform celor mai recente date ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în iunie erau disponibile aproape 60.000 de locuri de muncă la nivel național. Cele mai multe oferte de angajare – aproape 6.000 – erau pentru joburi de agent de securitate.

Urmează, în clasament, postul de muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor și cel de lucrător comercial. Doar 3.100 de locuri sunt pentru persoane cu studii superioare și aproape 11.500, pentru cele cu studii profesionale.

În același timp, în România sunt, potrivit datelor oficiale, circa 460.000 de șomeri, nivelul cel mai ridicat al ratei șomajului fiind în rândul tinerilor până în 24 de ani.

”Pe piața muncii din România vedem un paradox: foarte mulți oameni sunt în căutarea activă a unui loc de muncă, însă puțini dintre ei sunt contactați de către recrutori sau angajatori. Explicația este simplă, anume că oferta nu satisface cererea. În plus, candidații au început să fie mai selectivi și, pe lângă salariu, pun tot mai mult accent pe beneficii. În unele situații, însă, aceste beneficii fie nu există în oferta angajatorului, fie sunt considerate insuficiente de către candidat. Drept urmare, ne găsim în situația în care deși există și cerere și ofertă de locuri de muncă, totuși, înregistrăm un deficit în ambele”, explica recent specialistul în HR Cristina Profeanu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri