Kremlinul resimte atât de puternic consecințele războiului din Ucraina, încât va impune o taxă excepțională marilor companii rusești și oligarhilor care le dețin, notează Business Insider.

Rusia a aprobat un proiect de lege pentru a aplica un impozit excepțional de până la 10% din afaceri pentru marile companii rusești, potrivit unui anunț făcut de Ministerul de Finanțe al țării. Aceasta vizează companiile care au obținut anual profituri de peste 1 miliard de ruble, sau 11,9 milioane de dolari, începând cu 2021, conform anunțului.

Această taxă ar putea strânge la buget aproximativ 300 de miliarde de ruble, sau 3,6 miliarde de dolari, a declarat Andrei Belousov, prim-vicepremier, într-un interviu acordat postului de televiziune RBC, preluat de agenția de presă Interfax.

Belousov a declarat că taxele au fost propuse chiar de companii.

"Ei înțeleg că au avut profituri excepționale, uriașe, pentru 2021 și 2022, pur și simplu masive, mai mari decât bugetul", a spus Belousov. "Am mult respect [pentru antreprenori]. Mulți dintre ei sunt adevărați patrioți, indiferent de ceea ce spun oamenii despre ei. Ei se identifică foarte strâns cu țara".

Ministerul de Finanțe al Rusiei a precizat în anunț că taxele vor fi folosite pentru cheltuieli sociale, fără a oferi alte detalii.

Anunțul nu a specificat ce companii ar putea fi afectate de taxe, însă analiștii consultați de Financial Times anticipează că sectoarele îngrășămintelor și metalelor din Rusia vor fi cele mai lovite de taxă.

Deși energia rusă se confruntă cu sancțiuni și boicoturi din partea multor națiuni occidentale și a aliaților lor, țara este încă un exportator important de mărfuri, în special în agricultură și unele materii prime industriale - ceea ce, la rândul său, ajută companiile din aceste sectoare.

Timur Nigmatullin, analist la compania rusă de investiții Finam, a declarat pentru FT că se așteaptă ca informațiile despre taxele excepționale să fie "opace" pentru a reduce probabilitatea ca aceste companii să fie sancționate.

Acest caz nu este prima dată când Rusia impune taxe excepționale pentru a finanța războiul din Ucraina. Anul trecut, țara a impus o astfel de taxă gigantului energetic Gazprom după ce prețurile la gazele naturale au urcat la maximele ultimilor ani în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Gazprom a înregistrat profituri record în prima jumătate a anului 2022, dar profitul net pe întregul an a scăzut cu 40% față de anul precedent din cauza majorării taxelor impuse de Kremlin în a doua jumătate a anului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri