Angajații din industria IT continuă să fie „victime” ale concedierilor la nivel global, după mai mulți ani de pandemie în care cererea de digitalizare a crescut într-un ritm accelerat, simultan cu nevoia de personal nou. Ecourile disponibilizărilor din 2022 și 2023 se resimt în continuare, însă nici 2024 nu vine cu vești prea bune. Au fost peste 7.500 de concedieri în IT, doar în primele 17 zile ale acestui an.

Companiile mari din tehnologie resimt încă scăderi după boom-ul din 2021, când rezultatele au fost peste așteptări ca urmare a proiectelor solicitate în număr mare de clienții care aveau nevoie de produse și servicii ca de aer, având în vedere contextul pandemic. Lucrurile s-au schimbat radical în 2024, iar giganți precum Google, Meta, Microsoft au pierdut statutul de „angajatori vedetă”, ca urmare a concedierilor care au scăzut mult din moralul angajaților și candidaților.

Numai în a doua săptămână din an, Google a anunțat că dă afară alte câteva sute de angajați din echipa de vânzări, în vreme ce șefii Apple ar urma să renunțe la echipă de 121 de angajați care lucrează la funcții AI, în San Diego, oferind celor care vor să se mute pe alte posturi un ultimatum. Și CEO-ul Google ar fi transmis, într-o notă internă trimisă angajaților pe 17 ianuarie că urmează mai multe disponibilizări, la doar câteva ore după un anunț în care compania transmitea că pune pe liber 100 de angajați de la YouTube, scrie publicația Quartz.

Noi am început pregătirile pentru „HR 2.0 - Piața muncii, între prudență și încetinire economică”, unul din cele mai importante evenimente din România dedicate pieței muncii. Vrei să afli cum trebuie să arate o campanie eficientă de employer branding care să contribuie la o piață a muncii mai sustenabilă? Îți aducem experții de care ai nevoie, pe 3 aprilie 2024, la Hotel Sheraton. Aflăm împreună insight-uri valoroase, de la profesioniștii care contează și care dau tonul în piața de HR. Asigură-ți un loc înscriindu-te gratuit AICI.

De ce se întâmplă atât de multe concedieri în IT

Cele mai recente concedieri în IT sunt similare cu cele făcute de marile companii de tehnologie precum Google Meta sau Microsoft, la sfârșitul anului 2022 și început de 2023, cu toate că sunt în număr mai mic. Unul dintre motivele pentru care au loc disponibilizări în IT este ca urmare a faptului că multe companii își schimbă prioritățile, dar și ca urmare a faptului că introduc și adoptă inteligența artificială generativă, în mai multe departamente.

Întotdeauna, orice tip de schimbare, fie ea tehnologică sau de altă natură creează un șoc.

Erica Groshen, consilier în economie la Universitatea Cornell

În general, companiile IT se mândresc de faptul că evită așa-numitele operațiuni zombie, adică afaceri prin care câștigă doar suficienți bani pentru a continua să funcționeze, dar care se doresc a fi „agile” la finalul zilei, a mai spus expertul.

Cronologia concedierilor din IT, în 2024

2 ianuarie

startup-ul Frontdesk, concediază 200 de angajați

3 ianuarie

Lazada Group, una dintre cele mai mari comanii de e-commerce din Asia de Sud-Est, deținută de gigantul tehnologic Alibaba, concediază 100 de angajați

5 ianuarie

Cue, un startup din domeniul tehnologiei sănătății axat pe teste de diagnosticare concediază 94 de persoane

8 ianuarie

  • InVision, startup-ul de design cu sediul în New York, evaluat cândva la 2 miliarde de dolari și văzut ca un concurent al Adobe, se închide. Platforma de investiții cu sediul în Miami oprește și operațiunile.
  • Flipkart, compania indiană de comerț Flipkart renunță la 1.000 de angajați
  • Unity, startup-ul de software pentru jocuri video din San Francisco, concediază 25% din personalul său

9 ianuarie

Humane (un startup AI susținut de însuși Sam Altman), Rent the Runway, Uber Freight, Nevro (un producător de dispozitive medicale), Branch (companie de asigurări) și Twitch (platformă de streaming deținută de Amazon) anunță disponibilizări. Aplicația de învățare a limbilor străine Duolingo reduce, de asemenea, 10% din angajații săi contractați

10 ianuarie

Amazon spune că va concedia sute de angajați ai Prime Video și Amazon MGM Studios, în timp ce Google renunță la câteva sute de angajați care lucrează în Unitatea sa de Asistent vocal, precum și în echipele sale de realitate augmentată și de inginerie centrală

11 ianuarie

  1. Aplicația de cărți audio din SUA, Audible (deținută și de Amazon) și aplicația de mesagerie Discord, precum și compania indiană de tehnologie InMobi, anunță reduceri la cel puțin 100 de locuri de muncă fiecare.
  2. Media TechCrunch raportează că Pixar, care este deținută de Disney, intenționează să își reducă forța de muncă cu până la 20% în acest an

12 ianuarie

Veeam, o companie de software cu sediul în Columbus, Ohio, renunță la aproximativ 300 de angajați

15 ianuarie

Apple spune că intenționează să-și închidă biroul din San Diego, iar angajații care nu se mută în Austin, Texas vor fi disponibilizați

16 ianuarie

Business Insider raportează despre o notă divulgată de la Google, care arată că plănuiește concedieri suplimentare în cadrul companiei

17 ianuarie

YouTube, deținut de Google, renunță la 100 de angajați

18 ianuarie

Amazon intenționează să concedieze mai mulți angajați din echipa de vânzări a Prime

Partea bună a concedierilor din IT pe care le regăsim în număr atât de mare este că mulți dintre acești specialiști din tehnologie pot migra către sectorul public, care are nevoie disperată de expertiză în inteligența artificială, pe măsură ce guvernele încearcă să o reglementeze.

Nevoie mai există și în sectoarele agriculturii care se folosesc intens de tehnologie. De altfel, dacă ne raportăm la concedierile din Silicon Valley, acestea au fost o mană cerească pentru producătorii de echipamente agricole.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri