Este începutul de an, iar pentru multe persoane acest lucru se traduce în liste, rezoluții și planuri pentru anul nou. Independent de mâncarea de sărbători (excepții pe care le facem cu toții de Crăciun și de Anul Nou), mulți își pun în plan să-și prioritizeze sănătatea și modul lor de viață. Nu-i de mirare că brandurile se întrec în a scoate pe piață produse care să-ți promită o greutate mai mică, dar și o calitate mai mare a vieții, însă la finalul zilei, lucruri sunt mai simple decât crezi. Este vorba de câteva obiceiuri pe care le poți menține pentru a trăi nu doar mai mult, ci și mai bine. Iată care sunt acestea.

Specialiștii de la sciencealert.com arată că 25% din ceea ce noi numim longevitate are la bază obiceiurile de zi cu zi, deci genele moștenite din familie nu contează în totalitate. Prin urmare, nu există soluții rapide sau scurtături pentru a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă, dar știința este clară cu privire câteva obiceiuri clare.

1. Mănâncă o dietă predominant pe bază de plante

Ceea ce mănânci are un impact enorm asupra sănătății tale. Dovezile arată, în mod covârșitor, că o dietă bogată în alimente pe bază de plante este asociată cu sănătatea și longevitatea.

Dacă mănânci mai multe alimente pe bază de plante și mai puțină carne, alimente procesate, zahăr și sare, vei reduce riscul de apariție a unor boli care ne scurtează viața, inclusiv boli de inimă și cancer.

Alimentele pe bază de plante sunt bogate în substanțe nutritive, fitochimice, antioxidanți și fibre, fiind, de asemenea și antiinflamatorii. Toate acestea protejează împotriva deteriorării celulelor noastre pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce ajută la prevenirea bolilor.

Bineînțeles, doar o singură dietă nu este potrivită pentru toată lumea, însă studiile arată că dieta mediteraneană este cea mai sănătoasă pentru că are la bază legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe, pește și fructe de mare și ulei de măsline.

2. Menține-ți greutatea la un nivel optim

Un alt mod important în care poți fi mai sănătos este să încerci să menții o greutate care să fie în limitele normale, în conformitate cu înălțimea ta. Obezitatea crește riscul unei serii de probleme de sănătate care ne scurtează viața. Acesta pune presiune asupra tuturor sistemelor corpului nostru și are o mulțime de efecte fiziologice, inclusiv cauzarea de inflamații și tulburări hormonale. Aceste „neajunsuri” create în organism cresc șansele de apariție a bolilor, de la cele de inimă și până la accidente vascular cerebral, hipertensiune arterială, diabet sau cancer.

Pe lângă faptul că ne afectează fizic, obezitatea este asociată și cu o sănătate mentală mai precară, dar și cu depresie, stimă de sine scăzută și stres.

3. Fă sport în mod regulat

Știm cu toții, în teorie, cât de benefice sunt exercițiile fizice. De altfel, dorința de a ne apuca de sport sau de mișcare este una dintre cele mai comune rezoluții pe care oamenii le setează la început de an. Exercițiile fizice regulate ne protejează împotriva bolilor cronice, ne reduc stresul și ne îmbunătățesc sănătatea mintală.

De asemenea, sportul scade și nivelul de grăsime corporală, efectele sunt mai ample și includ scăderea tensiunii arteriale, reducerea inflamației și îmbunătățirea fluxului sanguin și funcția inimii. Orice modalitate prin care poți include activitatea fizică în ziua ta are beneficii pentru sănătate. Deci nu trebuie să alergi la maratoane sau să mergi ore întregi la sală în fiecare zi.

4. Nu (mai) fuma

Dacă vrei să fii mai sănătos și să trăiești mai mult, atunci nu (mai) fuma. Fumatul afectează aproape fiecare organ din corp și este asociat atât cu o calitate mai scurtă, cât și cu o calitate mai scăzută a vieții. Nu există un nivel „sigur” în ceea ce privește fumatul. Iar dacă te gândești să înlocuiești țigările cu instrumentele de vapat, află că nici acelea nu sunt sănătoase.

5. Prioritizează conexiunea socială și relațiile cu oamenii

Când vorbim despre o viață mai sănătoasă și mai lungă, avem tendința de a ne concentra pe ceea ce îi facem sau îi dăm corpului nostru. Dar una dintre cele mai importante descoperiri din ultimul deceniu a fost recunoașterea importanței sănătății spirituale și psihologice.

Oamenii care sunt singuri și izolați social au un risc mult mai mare de a muri devreme și sunt mai susceptibili de a suferi de boli de inimă, de accidente vasculare cerebrale, demență, precum și de anxietate și depresie.

Deși nu înțelegem pe deplin mecanismele, probabil se datorează atât factorilor comportamentali, cât și celor biologici. În timp ce oamenii care sunt mai conectați social sunt mai susceptibili de a se angaja în comportamente sănătoase, care combat singurătatea. Așadar, dacă vrei să fii mai sănătos și să trăiești mai mult, construiește-ți și menține-ți conexiunile cu cei din jurul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri