Pe tărâmul „Focului viu” din Ținutul Buzăului, până şi oamenii par animați de o flacără interioară ce-i face să trăiască vieți lungi, în armonie cu natura. Aparent, Ținutul Buzăului – zonă declarată Geoparc Internațional UNESCO în 2022– găzduiește ceea ce oamenii de știință au supranumit blue zone, respectiv o regiune în care mulți membri ai comunității au o durată de viață neobișnuit de lungă comparativ cu media populației de pe restul planetei.

Datele primăriei din comuna Mânzălești, din Valea Slănicului, arată că, din cei 2000 de locuitori ai zonei, 40 au vârste de peste 90 de ani, ceea ce reprezintă circa 2% din populație. Această incidență este una neobișnuită, fiind de 4 ori mai mare comparativ cu media națională din România, unde, potrivit ultimului recensământ, din populația totală de 19,053 de milioane de locuitori, 102.000 de persoane sunt trecute de 90 de ani, respectiv 0,5 din populație.

Procentul din Mânzălești este comparativ cu cel din faimoasele „zone albastre” precum Icaria, din Sardinia, sau peninsula Nicoya, din Costa Rica. Dacă aceste locuri îndepărtate au fost deja intens mediatizate, Mânzăleștiul şi Valea Slănicului sunt o revelație și un secret încă nespus, numai bun de descoperit.

Asociația Ținutul Buzăului și-a propus să recupereze secretele bătrânilor locului pentru ca acestea să nu dispară odată cu ei, captând pe peliculă acest rezervor de înțelepciune care i-a făcut pe localnici să-și asigure un trai tihnit și să bată recorduri de longevitate.

Am descoperit în regiune adevărate comori, care depășesc zona atracțiilor turistice sau gastronomice și intră în sfera bunăstării și calității vieții la care aspirăm cu toții (...) Vrem să scoatem la lumină toate aceste lucruri pentru ca românii și întreaga lume să afle despre ele.

Răzvan-Gabriel Popa, Manager al Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului

Întreg Ținutul Buzăului este un exponent al longevității, poate și pentru că aici s-a păstrat un stil de viață sănătos, încă profund legat de ritualurile agricole și de tradiții vechi. Oamenii locului consumă alimente curate, cultivate de ei în grădină, muncesc și fac mișcare neîntrerupt, țin post, mănâncă și beau moderat, sunt împăciuitori și își pun viața în mâna destinului, mentalitate ce le dă o detașare și o putere stoică de-a trece peste greutăți. La toate acestea contribuie aerul nepoluat, sarea, relieful, pădurile și vibrația specială a acestei zone atât de dăruite de natură. Însă această viață simplă și naturală e pe cale de dispariție: zona se depopulează iar tinerii preferă orașul și stilul său de viață comod, dar deseori toxic.

Aparent, Ținutul Buzăului – zonă declarată Geoparc Internațional UNESCO în 2022– găzduiește ceea ce oamenii de știință au supranumit blue zone, respectiv o regiune în care mulți membri ai comunității au o durată de viață neobișnuit de lungă comparativ cu media populației de pe restul planetei.Sursa foto: Asociația Ținutul Buzăului

O echipă de filmare a Geoparcului a realizat o serie de documentare, intitulate Ținutul, bucată cu bucată, despre longevitate și efemeritate, două extreme care coexistă într-una dintre cele mai puțin cunoscute și mai frumoase regiuni ale României. Longevitate, pentru că oamenii trăiesc aici vieți atipic de lungi, dar și efemeritate, pentru că acest stil de viață e pe cale de dispariție.

”Noi ne-am propus să-l conservăm pentru memorie, să-i captăm cinematografic înțelepciunea și vigoarea într-o serie de documentare despre cel mai sustenabil stil de viață: comuniunea cu natura. Să reînvățăm de la bătrânii din Ţinutul Buzăului ce știam și am uitat: simplitatea, cumpătarea și bunul simț”, spune coordonatoarea proiectului de documentare video, Anca Grădinariu, realizatoare TV și membră a Asociației Ținutul Buzăului.

Sursa foto: Asociația Ținutul Buzăului

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »



Setari Cookie-uri