Numărul cetăţenilor ucraineni care se angajează în România, după declanşarea războiului din ţara vecină, continuă să crească de la o zi la alta. Aproximativ 7.000 de cetățeni ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii.

De la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, respectiv de la data de 24 februarie 2022, 6.594 de cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii din România, iar 500 de angajatori români și-au arătat disponibilitatea.

Ce ocupații au ucrainenii stabiliți în România

Cei mai mulți ucraineni sunt: confecționeri cablaje auto, specialiști industria auto, confecționeri industria textilă, muncitori în domeniul construcțiilor, violonist, șoferi, meserii din industria HoReCa, reprezentanți comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospătari, ambalatori, bucătari, operatori prelucrarea datelor, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spații verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară.

Alte ocupații pe care le au cetățenii ucraineni în România: muncitor în domeniul electricității, muncitor în domeniul întreținerii drumurilor, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori mașini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director de vânzări, controlor de calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf și funcționari administrativi.

Nu puține sunt și oferte de „joburi care sunt prea bune pentru a fi adevărate” și care se adresează în special adolescentelor și tinerelor venite din Ucraina, ademenite ulterior de traficanții de persoane. Am detaliat într-un material publicat AICI.

Unde pot merge ucrainenii care își caută un loc de muncă

DIn data de 15 iulie 2023, angajații Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București sunt prezenți săptămânal, în zilele de luni și marți, la sediul pentru refugiați organizat la Romexpo,unde oferă informații cu privire la locurile de muncă vacante și la celelalte servicii de care pot beneficia prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Serviciile furnizate de ANOFM şi locurile de muncă vacante sunt promovate pe „Telegram”, cea mai populară platformă social-media utilizată de cetățenii ucraineni.

Pentru oferta de locuri de muncă în timp real se poate accesa site-ul ANOFM.

Cetățenii ucraineni au, de asemenea, la îndemână un document de tip pliant în care găsesc toate informațiile necesare angajării în România, dar și un cod QR în care pot vedea în timp real platforma cu locurile de muncă disponibile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri