Baia este un spațiu important în orice locuință, mai ales în cele în care sunt ocupate de o familie, iar în multe cazuri acestea „înghit” o bună parte din bugetul de construcție și/sau de amenajare.

Am stat de vorbă cu arhitecții Raluca și Alexandru Petrea, co-fondatorii businessului Baie la Pachet, firmă care vinde și livrează soluții dedicate băilor, despre ce presupune costurile pentru o baie și care ar fi costurile pentru o lucrare durabilă.

Businessul Baie la Pachet a fost lansat în acest an, în urma unei investiții de circa 10.000 de euro, dar fondatorii ei au o experiență de peste 14 ani în amenajarea de băi, lucrând direct pentru clienți.

Potrivit lui Alexandru Petrea, o baie are o durată de viață de circa 10-12 ani, după care oamenii se cam plictisesc de ea ori își doresc ceva mai în ton cu tendințele. Din acest considerent, acesta ne dă de înțeles că trebuie să luăm în calcul că investiția în reamenajarea unei băi este o investiție de durată, iar costurile ar trebui raportate la durata de utilizare a băii.

Sunt oameni care mai cred că pot face o baie corespunzătoare cu 1.000 de euro, dar este un buget nerealist. Chiar am avut recent un proiect pentru un client care își calculase un buget de 2.000 de euro, pentru că atât îl costase ultima oară. Numai că acesta era costul din 2013”, ne-a explicat arhitectul.

În prezent, o problemă mare este dată de faptul că s-au scumpit materialele de construcție. Potrivit lui Alexandru Petrea, față de costul pentru materialele necesare de acum 2-3 ani, costul este de 2,5 ori mai mare în prezent.

„Oamenii sunt conștienți de scumpirea materialelor, dar cel mai probabil nu sunt dispuși să accepte această realitate”, ne-a spus și Raluca Petrea. „Mulți se uită la cât costă materialele și echipamentele în magazinele de bricolaj și cred că o pot face mai ieftin. Dar avem exemple în care au descoperit că au depășit bugetul propus de noi”.

La cât s-ar ridica bugetul pentru renovarea unei băi

Potrivit unui chestionar realizat de baielapachet.ro, circa 75% dintre respondenți au subevaluat bugetul pentru materialele de renovare (între 8.000-15.000 lei), dar costurile sunt de obicei mai mari.

Potrivit celor doi arhitecți, pentru renovarea unei băi de 4 metri pătrați, bugetul pentru întregul coș de materiale și echipamente variază între 12.500 și 15.000 de lei. În acest coș intră gresia, faianța, adezivul, un lavoar cu mobilier, baterie lavoar, cadă sau paravan pentru duș, bateria pentru cadă sau pentru duș, vas de toaletă cu capac și rezervor pentru apă.

Din această cauză, mulți cumpărători consideră că acela ar trebui să fie bugetul, dar pe lângă lista de produse și materiale de mai sus trebuie luate în calcul și materialele pentru finisarea pereților, materiale pentru hidroizolația zonei de cadă sau de duș. Hidroizolația este obligatorie pentru cei care aleg varianta dușului, dar este recomandată și pentru cadă.

În aceeași listă intră și accesoriile pentru duș și lavoar, însemnând o rigolă, sifon pentru lavoar, robineți colțari și așa mai departe.

Corpurile de iluminat, caloriferul pentru baie, bara pentru prosop și/sau o agățătoare, suport pentru hârtie igienică și perie pentru vasul de toaletă.

Apoi, nu trebuie uitate eventualele costuri pentru transportul materialelor. Nici costurile cu debarasarea molozului rezultat în cazul unei renovări nu trebuie excluse.

În aceste condiții, bugetul crește cu încă 5.500 sau 6.000 de lei. Astfel, doar pentru materiale și toate cele necesare, bugetul urcă lejer la 18.000 lei, adică în jur de 3.600 de euro.

Pe lângă acestea, trebuie luate în calcul și manopera, dar și o marjă de eroare în cazul în care mai apar mici costuri suplimentare.

Cât despre timpul necesar unei renovări, cei doi arhitecți ne-au spus că un termen rezonabil pentru o renovare completă este de 3 săptămâni.

Procesul durează atâta deoarece în etapele sale intră scoaterea gresiei și faianței vechi, demontarea dotărilor, refacerea tencuielilor, a hidroizolației, montarea noilor plăci de gresie și faianță, a noilor echipamente și așa mai departe. Unele lucrări au nevoie de mai mult timp, unele materiale având nevoie să se usuce și să se întărească pentru a continua cu etapele următoare. În plus, fiind un spațiu relativ mai mic, o baie nu este un loc în care să poată lucra mai mulți muncitori.

Ce intră într-o baie de 7.000 de euro

Baia din galeria foto, pe care arhitecții o clasează ca fiind medium-high, se află într-un apartament cu două camere din zona de sud a Bucureștiului, într-un ansamblu nou de apartamente.

Potrivit celor de la Baie la Pachet, plăcile ceramice reprezintă, în medie, cea mai mare parte a investiției, între 30 și 35%.

Baia are 5 mp și a necesitat o investiție de 7.000 de euro, din care 2.200 de euro a însemna manopera, și au fost folosite la amenajare următoarea listă de materiale și echipamente de baie:

Lista de materiale:

  • Lavoar free standing
  • Baterii și Accesorii inox (port-prosop, suport hârtie igienică, suport perie de WC): gama premium Grohe
  • Paravan fix de duș SanSwiss
  • Ceramică 23 mp: plăci mari (75x150 cm si 80x180 cm): Atlas Concorde. Toate plăcile au fost debitate cu un echipament special, într-un atelier dedicat.
  • Amorsă, hidroizolație, adeziv si kit: Mapei
  • Iluminat spoturi tavan și banda led oglindă: Arelux / Redo
  • Profile decorative (pentru trecerile dintre materiale): Profilpas
  • Mobilier pe comandă
  • Oglindă și etajeră pe comandă
  • Ușă pe comandă: Door System
  • Ventilator: Soler & Palau

Lucrările au constat în:

  • reconfigurarea băii prin: repoziționarea obiectelor sanitare (diferit față de cum plănuise dezvoltatorul); înlocuirea căzii cu un duș walk-in; refacerea integrală a instalației electrice pentru iluminat și poziționarea unei prize suplimentare în apropierea lavoarului;
  • Modificarea tabloului electric cu siguranță diferențială pentru evitarea situațiilor de electrocutare
  • Montajul efectiv al obiectelor sanitare și al plăcilor ceramice a fost asigurat de dezvoltator.

Cei doi arhitecți ne-au mai explicat că, în medie, baia reprezintă cam 20% din costul de amenajare a unui apartament, motiv pentru care, mulți dezvoltatori aleg varianta unor amenajări simpliste și cu materiale ieftine, motiv pentru care, la puțin timp, mulți proaspăt proprietari sunt nevoiți să intervină pentru a reface baia.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri