Ne confruntăm cu un adevărat ”paradox al alegerii” în clipa de față în domeniul energiei. Mașini electrice, parcuri solare, eoliene off-shore, hidrogen verde, rețele inteligente: pentru toate există proiecte, deseori chiar și fonduri, dar trebuie să facem o alegere. De ce nu le putem avea pe toate simultan – și de ce riscăm să alergăm după doi iepuri și să nu prindem niciunul – ne-a explicat Daniela Dărăban, director executiv ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie).

Se vorbește, în clipa de față, de sute de milioane și miliarde de euro care pot fi investiți în energie, în principal din fonduri europene. Dar ”cum sunt foarte mulți bani, toată lumea face același lucru în același timp. De unde luăm atâta forță de muncă, atâtea materiale?”, avertizează Daniela Dărăban. ”Trebuie o prioritizare: vrem să facem de toate, dar trebuie să ne hotărâm totuși ce dorim. De exemplu, vrem mașini electrice – cum ne gândim noi ca până în 2035 să întărim rețelele în așa fel încât să fie fezabile punctele de încărcare?”

Cum facem ca energia curată să ajungă la client?

Directorul general ACUE afirmă că suntem acum într-un moment de trezire. Practic, euforia generată de tranziția la energia verde (care în ultimii ani a devenit și rentabilă) începe să se calmeze, în condițiile în care această energie trebuie și integrată în sistemele naționale – o problemă care nu e doar specifică țării noastre.

”Mulți ani s-a vorbit doar de structura de producție și la încurajarea producției de energie curată. Nimeni, și nu este doar problema României, nimeni nu s-a gândit la rețele. Cum facem ca această energie curată să ajungă și la client? Și cum facem să ajungă în timpul scurt pe care noi îl avem la dispoziție la nivel european și cu costuri cât mai mici?”, spune Daniela Dărăban.

Cea mai mare provocare de la electrificare încoace

Practic, de la Revoluția din 1989 și până azi, România a trecut printr-o transformare majoră, dar care abia acum devine extrem de vizibilă. De la o țară care se baza pe cărbune pentru producția de energie electrică am devenit o țară tot mai ”verde”, trecând prin două valuri de regenerabile. Problema este integrarea acestor regenerabile – prosumatori, parcuri solare, parcuri eoliene – pe care Volker Raffel, CEO-ul E.ON România, o descria drept ”cea mai mare provocare investițională de la electrificare încoace”.

Complexitatea problemei ține de volatilitatea regenerabilelor: există zile când e secetă, nu bate vântul, soarele e acoperit de nori. În astfel de zile producția de energie electrică nu acoperă cererea, deci e nevoie de importuri. Pe de altă parte, sunt zile când debitul apelor e mare, bat și vântul și soarele - astfel că producția depășește substanțial cererea și deseori nu avem unde exporta. În astfel de situații, rețeaua riscă să fie supraîncărcată iar producătorii din solar și eolian riscă să meargă în pierdere.

”Problema noastră actuală e integrarea centralelor regenerabile, dar și pe gaz, sunt destule cereri”, explică și Daniel Balaci, șeful Direcției Exploatare, Mentenanță și Dezvoltare Rețea din Transelectrica. ”O altă mare problemă e consumul. O medie a consumului este undeva la 6-7000 MWh. La un moment dat vom avea putere instalată undeva la 20.000 iar această energie va trebui consumată. Deci problema nu e instalarea centralelor, ci operarea lor: ele trebuie operate în raport cu consumul.”

Există fonduri, problema e gestionarea lor

Există fonduri – de pildă, pentru Transelectrica sunt peste 420 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii energetice din Fondul pentru Modernizare. Problema e însă gestionarea lor, spune Daniela Dărăban, care afirmă că primul lucru este simplificarea cadrului de operare.

”Implementarea proiectelor pleacă de la această claritate și de la rapiditatea cu care lucrezi cu cei care monitorizează. Noi cam toate proiectele le-am început cu întârziere, dar termenul-limită de predare, în general, nu se modifică. De aici vine o vulnerabilitate – vei intra într-un proiect și nu vei putea să-l îndeplinești”, afirmă directorul executiv al ACUE. ”Dacă România înțelege că nu trebuie să fie mai restrictivă decât UE, vom avea această simplitate care ne va ajuta foarte mult.”

De exemplu, distribuția fiind strict reglementată, operatorii de distribuție nu au voie să investească în rețele mai multe de anumite limite chiar dacă ar vrea.

”Sunt lucruri care trebuie prioritizate. Fugim în toate direcțiile și cred că vom pierde mult pentru că nu vom reuși să ne concentrăm pe punctele cheie, care ne-ar aduce câștigul maxim, și care vor fi în beneficiul cetățeanului”, conchide Daniela Dărăban.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri