Suma pe care statul trebuie să le-o achite furnizorilor de energie electrică și gaze naturale în contul schemei de plafonare a depășit 17 miliarde de lei, conform celor mai recente date ANRE.

Mai concret, s-a ajuns la 20.537.781.488,32 de lei, conform ANRE. Se află încă în analiză 234 de cereri depuse în vederea decontării. Din 18 august și până pe 14 septembrie, suma totală transmisă spre decontare în baza OUG 118/2021 și OUG 27/2022 a crescut cu 1,78 de miliarde de lei.

Cele mai mari sume sunt pentru anul trecut, mai ales pentru luna august 2022 (2,68 miliarde) în 2023 prețurile energie și gazelor normalizându-se. Iar acest total nu reprezintă sumele la zi care li se cuvin furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, din cauza pierderilor suferite ca urmare a plafonării prețurilor finale, ci doar cât a putut să verifice ANRE până la data respectivă, cererile de decontare acoperind practiv intervalul noiembrie 2021- iulie 2023. Din cauza costurilor, Comisia Europeană a recomandat României să elimine complet plafonarea chiar de anul acesta și nu în 2025, cum se prevăzuse în lege.

De ce le dă statul bani furnizorilor de energie electrică și gaze

De ce trebuie statul să le deconteze furnizorilor de energie și gaze aceste sume care tot cresc de la o săptămâna la alta? Potrivit OUG 118/2021 și OUG 27/2022, prețurile la gaze și energie electrică sunt plafonate, iar furnizorii acoperă din fondurile lor diferența între prețul plătit de consumatori și prețul real. Statul trebuie să le deconteze apoi această diferența, pe baza unor cereri, prin Ministerul Energiei (pentru clienți non-casnici) și Ministerul Muncii - Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (pentru clienți casnici). Practic, furnizorii au pierdut acești bani tarifându-le consumatorilor energia la un preț mai mic decât cel din contracte, prefinanțând, efectiv, schema de plafonare..

Singurul furnizor care a menținut constant prețul din facturi sub cel plafonat sau la același nivel a fost Hidroelectrica. Compania a putut face acest lucru deoarece este și producător și în general poate acoperi cererea clienților săi.

Întârzierea acestor decontări produce mari probleme de cash-flow furnizorilor. Aceștia au termene ferme de plată pentru producători, transportatori, distribuitori, trebuie, să achiziționeze energie dar, în același timp sunt obligați să aplice o reducere la prețul final facturat. Diferența este acoperită de stat, doar că banii vin, de multe ori, târziu, astfel că furnizorii apelează la bănci.

Acum un an, Câciu vorbea de numai 5 miliarde de lei

”La nivelul furnizorilor nu facem absolut nicio presiune și nu avem niciun scop de a ieși din schema de plafonare mai repede decât a stabilit statul român, adică 2025”, explica recent Daniela Dărăban, director executiv al ACUE FSC. Dar, preciza ea, plățile trebuie făcute la timp. ”Nu mai pot fi acoperite goluri de 6 luni de zile prin finanțări de la bănci. Deja furnizorii încep să acumuleze costuri de finanțare destul de mari, ceea ce pe termen mediu și lung va face un pic mai dificilă și revenirea la piața liberă”.

Fostul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu (acum ministru la Investiții și Proiecte Europene), evalua în august 2022 că plafonarea va costa statul numai 5 miliarde de lei. El vorbea atunci de ”erori în informările primite de la ANRE”. Doar că machetele ANRE în care baza cărora furnizorii completează cererile de decontare au devenit funcționale abia din iulie. Între timp, decontul trecuse de 5 miliarde de lei doar pentru lunile iunie, iulie și august din 2022.

Sursa foto: Facebook / Electrica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri