Printre multe obiective vagi în domeniul energiei, programul de guvernare al noului Executiv prevede însă și ceva concret, care va afecta toate gospodăriile: eliminarea plafonării facturilor la energie și gaze.

Mai concret, programul de guvernare indică faptul că actualele prețuri finale plafonate vor fi menținute până la sfârșitul anului 2023 – și nu până la 1 aprilie 2025, așa cum prevede legea în clipa de față. De asemenea, se afirmă că ”se vor face trimestrial analize cu privire la eventuale adaptări legislative ținând cont de evoluțiile prețurilor gazelor și energiei electrice în Europa.”

Din document nu reiese clar dacă plafonarea va fi complet eliminată până la sfârșitul anului sau doar vor fi modificate prețurile plafonate ori formula de aplicare.

Plafonarea, descurajată și de Comisia Europeană

Dincolo de componenta socială, plafonarea este extrem de costisitoare pentru buget. Nota sa de plată a depășit 15 miliarde de lei la acest moment – mult peste ce se estimează că va aduce ”contribuția de solidaritate”, care ar trebui să acopere măcar parțial decontul plafonării.

Recent, și Comisia Europeană a recomandat eliminarea măsurilor de sprijin de tipul plafonării. Bruxelles-ul a precizat totuși că, dacă prețurile energiei vor crește din nou, se recomandă măsuri de acest tip, dar țintite pe consumatorii casnici și non-casnici vulnerabili și pe stimularea eficienței energetice.

În clipa de față, prețurile energiei și gazelor s-au normalizat, iar măsurile de sprijin – cum este plafonarea de la noi – sunt nesustenabile, afirmă Comisia Europeană. România este printre țările nominalizate pentru dezechilibre macroeconomice – ”dezechilibre care ar putea devenit excesive în viitor dacă nu se intervine urgent prin politici publice”.

În acest moment, doar doi furnizori – Hidroelectrica și Nova Power & Gas – le oferă clienților casnici din România prețuri sub cel plafonat. În același timp, pentru prima dată în istoria pieței noastre de energie s-a ajuns la prețuri negative, chiar în mai multe zile, deci furnizorii ar putea achiziționa extrem de avantajos energie. Această situație nu este însă stabilă, fiindcă depinde de producția din surse regenerabile, care este volatilă.

În noua formulă guvernamentală, portofoliul Energiei ar urma să fie preluat de Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării în guvernul Ciucă.

Nu va fi ușor să eliminăm plafonarea

Va fi foarte greu de ieșit din schema de plafonare atât la nivelul cetățenilor, cât și la nivelul industriei chiar și în 2025 dacă nu investim și nu ne folosim de fondurile europene pentru a crește eficiența energetică, avertiza recent Daniela Dărăban, director executiv ACUE (Asociația Companiilor de Utilități din Energie). ”Vom avea exact aceeași problemă în 2025, pentru că nu vom fi competitivi și problemele cumva sunt ciclice”, spunea ea.

La ora actuală, toți cei 9 milioane de consumatori casnici de energie din România, fie că sunt vulnerabili, beneficiază de prețuri plafonate, doar că la niveluri diferite. La nivelul anului trecut, în jur de 5 milioane dintre ei au avut un consum până în 100 kWh. Iar dintre aceștia, aproximativ jumătate au avut facturi la energie de 34-35 de lei - mai puțin decât prețul a două pachete de țigări. Aceștia ar fi consumatorii care ar trebui vizați de măsurile de protecție, afirmă furnizorii – dar statul s-a poticnit, până acum, în identificarea acestor consumatori.

”Cea mai mare problemă pe care statul român o are astăzi nu este neapărat sursa de finanțare, ci accesul la date reale, să se poată asigura că într-adevăr știe unde se află consumatorul care trebuie ajutat”, afirma Daniela Dărăban. ”Să avem un sistem public un pic mai aplecat pe date”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri