Mai avem, teoretic, doi ani de prețuri plafonate la energie electrică. Pare mult, dar sectorul energiei nu este unul în care lucrurile să se poată face extrem de rapid. Ca urmare, ar trebui să avem un plan pentru ce se va întâmpla din primăvara lui 2025, când consumatorii – cetățeni și firme – s-ar putea trezi cu facturi neașteptat de mari. Doar că, de fapt, nu avem nicio strategie pentru momentul respectiv, afirmă Daniela Dărăban, director executiv al Federației Patronale a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE)

Politicile sociale ar trebui făcute țintit, a spus Daniela Dărăban, în cadrul evenimentului Energy R/Evolution 2023 organizat de wall-street.ro. ”Omul este motivat de cost. Dacă costul nu îl ajută să înțeleagă că are instrumente pentru a reduce consumul și implicit și costul, nu o va face. Iar la agenții economici înțeleg că există o lipsă de interes în zona de eficiență energetică”.

Or plafonarea prețurilor duce exact la situația în care nici consumatorii casnici, nici cei non-casnici, nu sunt stimulați să își reducă semnificativ consumul. Iar în aprilie 2025, când legea prevede finalul plafonării, acești consumatori s-ar putea să aibă o surpriză neplăcută când își vor primi facturile la prețurile reale din piață. Momentan, un singur furnizor de energie electrică (Hidroelectrica) și unul de gaze naturale (Nova Power & Gas) au prețuri sub plafon.

”În 2025 ar trebui să ieșim din această schemă de plafonare, dar încă nu avem o strategie cum ieșim”, afirmă directorul executiv al ACUE. ”Va fi greu de ieșit atât la nivelul cetățenilor, cât și la nivelul industriei, dacă în acești doi ani nu se folosește oportunitatea de a investi și de a se folosi de fondurile disponibile pentru eficiență energetică.”

Ca urmare, riscăm să ne trezim în 2025 confruntați cu aceleași probleme din cauza cărora autoritățile au introdus plafonarea prețurilor finale facturate.

O politică cum este plafonarea ar fi trebuit să fie mai mult mai bine țintită și să vizeze consumatorii cu adevărat vulnerabili. La nivelul anului trecut, circa 5 milioane din totalul de 9 milioane de consumatori au avut un consum până în 100 kWh. Iar dintre aceștia, aproximativ jumătate au avut facturi la energie de 34-35 de lei.

Ca urmare, spune Daniela Dărăban, ”cea mai mare problemă pe care statul român o are astăzi nu este neapărat sursa de finanțare, ci accesul la date reale, ca să se poată asigura că într-adevăr știe unde se află consumatorul care trebuie ajutat.”

Or la ora actuală nu vedem nicio măsură eficientă, bazată pe cifre care să arate unde vrem să ajungem în următorii ani. Ne trebuie ”un sistem public un pic mai aplecat pe date”, a conchis Daniela Dărăban, la Energy R/Evolution.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri