Eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din agricultură, cum ar fi scutirea de la plata contribuțiilor sociale de sănătate, este una de natură să-i îngrijoreze pe cei care activează în acest domeniu. Pe de altă parte, cel puțin pentru moment este neclar dacă această măsură va intra în vigoare, din moment ce, la finalul lunii septembrie, Marcel Ciolacu a dat semnale că înțelege aceste îngrijorări. Chiar și așa, însă, temerile rămân cât se poate de reale pentru unii fermieri și unele cooperative, cum este și cazul cooperativei recent înființate Caprirom Sud Muntenia.

"Am hotărât să constituim această cooperativă pentru a ne ajuta cu promovarea și vânzarea. Producătorul produce, dar nu are timp să vină să vândă și să și promoveze produsele" a explicat pentru wall-street.ro Georgiana Udrescu, președintele cooperativei.

Aceasta spune că există 120 de fermieri la momentul acesta în cadrul cooperativei, care are sediul în Dâmbovița, dar este de asemenea prezentă și în Argeș, Olt, Ilfov, Dolj, iar recent și în Gorj sunt câțiva fermieri care se vor înscrie în Caprirom Sud Muntenia.

De asemenea, Georgiana Udrescu recunoaște faptul că în România este foarte complicat să aduni chiar și 5 oameni pentru a face o cooperativă, ea încercând acest lucru de câțiva ani, dar fără să reușească până recent.

Deocamdată nu suntem eligibili pentru un proiect european, dar planul nostru este să obținem un proiect de procesare prin care să colectăm laptele de la fermieri și să facem o mică fabrică pentru produse de lapte de oaie și capră.

Georgiana Udrescu, președinte Caprirom Sud Muntenia

Totodată, cooperativa face și controlul oficial al producției pentru ovine și caprine, fiind parte terță a unui registru genealogic, iar pe lângă această activitate se ocupă și de promovare, vânzare de produs, evenimente prin care fermierii să poată fi cunoscuți, asigurând în același timp și relațiile cu instituțiile statului.

Astfel, spune Georgiana Udrescu, Caprirom Sud Muntenia îi reprezintă pe fermieri la Ministerul Agriculturii, la APIA, la AFIR, unde au nevoie și încearcă să-i consilieze gratuit în toate domeniile care îi interesează.

Cât despre portofoliul de produse, aceasta menționează produsele unor fermieri din Dâmbovița, care fac cașul afumat de munte, din zona Bucegi, iaurturile de oaie și de vacă și brânza de burduf de la ferma Bârsan, dar și partea de fructe, cu mere, pere și dulcețuri de sezon.

La acest capitol, de altfel, ea subliniază faptul că, având sediul în Dâmbovița, cooperativa are acces la cel mai mare bazin pomicol din zonă, cel de la Voinești.

În acest moment, prin urmare, explică Georgiana Udrescu, cooperativa se află în punctul în care căută piață pentru aceste produse, adăugând faptul că în România producătorii locali nu prea au loc să intre în marile lanțuri de retail.

Ne-a mai acceptat Lidl cu câteva produse, dar se intră foarte greu. Știți foarte bine legea din țara aceasta, nu ne protejează pe noi, producătorii. Toate marile lanțuri din magazine au deja contracte din afară, pentru că nu avem o lege care să ne protejeze de produsele din afară.

Georgiana Udrescu, președinte Caprirom Sud Muntenia

De asemenea, reprezentanta Caprirom Sud Muntenia explică faptul că fermierii sunt îngrijorați de măsurile fiscale vehiculate de guvernul Ciolacu, referindu-se în special la facilitățile din agricultură, a căror eventuală tăiere i-ar putea afecta.

Pe de altă parte, spune aceasta, și o eventuală creștere a TVA la produsele tradiționale îi va obliga pe producători să mărească prețul, costul acestora de producție fiind deja foarte mare și acum, fără a mai vorbi despre momentul când se va ridica cota TVA.

Reprezentanta Caprirom Sud Muntenia își exprimă de altfel speranța că factorii de decizie din domeniu, dintre care, spune ea, unii mai sunt și patrioți, se vor gândi în primul rând la agricultură.

"Aș trage un semnal de alarmă către toți factorii de decizie, să se gândească cu sufletul înainte de a face niște acțiuni pe care o să le regretăm peste ani", concluzionează Georgiana Udrescu.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri