Criptomoneda Bitcoin, cunoscută deja pentru volatilitatea sa extrem de ridicată, începe anul 2024 la aproape 46.000 de dolari per unitate, valoare pe care o are în momentul publicării acestei știri. Două dintre principalele motive care alimentează interesul investitorilor pentru această criptomonedă se bazează pe o eventuală lansare a unui nou instrument financiar în SUA, dar și o schimbare la nivelul tehnologiei.

În urmă cu un an, un Bitcoin se tranzacționa în jurul valorii de 16.000 de dolari, de aproape 3 ori mai puțin decât pe 2 ianuarie 2024. Acest lucru nu reprezintă o surpriză pentru cei care urmăresc piața de mai mulți ani. Dacă mergem cu încă un an în urmă și ne uităm la prețul cu care a pornit în 2022, vedem că Bitcoin se tranzacționa în jurul valorii de 47.000 de dolari. Toate aceste date pot fi ușor verificate folosind platforme precum coinmarketcap.com sau coindesk.com.

Practic, Bitcoin s-a întors la prețul de tranzacționare din aprilie 2022, având în vedere valoarea la care este tranzacționat acum. Creșterile, ca de fiecare dată, sunt puse pe seama diverselor evenimente ce au legătură cu industria. În acest moment, presa internațională vorbește despre un entuziasm adus de o potențială aprobare a unui instrument financiar de tip ETF pe bitcoin, dar și derularea unei noi schimbări de ordin tehnic la nivelul tehnologiei pe care rulează criptomoneda Bitcoin.

„Cert este că înfiinţarea unor ETF-uri spot pe Bitcoin aduce în discuţie primele fonduri de acest gen pe piaţa aurului sau pe indicele S&P 500, care au favorizat aprecierea preţului activelor respective pe termen mediu şi lung. Atunci când se analizează posibilul impact al unui astfel de scenariu asupra preţului Bitcoin, este necesar de înţeles în ce măsură s-ar deosebi noul instrument de toate cele disponibile până în prezent", spune Radu Puiu, analist XTB România într-un material publicat pe blogul XTB.

Acesta explică, de asemenea, că fondurile ETF ar urmări preţul Bitcoin, cumpărând această criptomonedă direct de pe piaţă, în numele investitorilor, care ar acţiona ca un hedge (o acoperire) pentru un astfel de fond. Având în vedere că oferta de Bitcoin este limitată, acest lucru face ca, în cazul unor achiziţii instituţionale mari, rezultatul firesc să fie creşterea bruscă a preţului. Toate aceste procese ar avea loc într-un mod identic - din punct de vedere tehnic - cu acţiunile, fără a fi nevoie să se angajeze în tranzacţii pe bursele de criptomonede sau să deţină aşa-numitele portofele electronice.

Analiştii din toată lumea precizează că acest lucru ar facilita accesul la investiţiile în Bitcoin, atât pentru cei reticenţi faţă de inovaţie, cât şi pentru instituţii precum fondurile de pensii care, datorită ETF-urilor, ar putea intra pe piaţa criptomonedelor (inaccesibilă până acum, conform cerinţelor de reglementare). Merită menţionat faptul că, pentru moment, o astfel de oportunitate ar fi limitată la instituţiile din SUA. Analistul Radu Puiu explică faptul că în Europa, posibilitatea de a investi în Bitcoin în afara burselor de criptomonede există de mult timp, cum ar fi prin intermediul ETN-ului suedez Bitcoin Tracker, denominat în euro, care, totuşi, nu a atras un interes serios, adaugă expertul XTB în analiza sa publicată pe blogul companiei.

Dincolo de acest ETF, este așteptat și un nou eveniment de tip halving, eveniment care se derulează o dată la aproximativ 4 ani și are drept urmare înjumătățirea recompsenselor pe care le primesc „minerii”, cei care validează tranzacțiile care se derulează în cadrul rețelei. Acesta urmează a fi cel de-al 4 eveniment de tip halving prin care trece rețeaua.

„Deşi piaţa relativ tânără oferă date care ar putea să nu reprezinte o valoare statistică semnificativă, dinamica celor trei cicluri anterioare de halving ale Bitcoin sugerează că acestea au afectat preţul în mod similar. Reducerea la jumătate a ofertei noi de Bitcoin şi a recompensei pentru "mineri" afectează sentimentul investitorilor. În acelaşi timp, este important să ne amintim că trecutul nu trebuie neapărat să se repete în viitor, deşi simpla reducere a ofertei unui activ disponibil ar trebui să fie pozitivă pentru acesta - aşa cum se întâmplă, de exemplu, pe piaţa materiilor prime”, se arată în analiza publicată de XTB.

.

Sursa foto: Ground Picture / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri