Perspectiva asupra investițiilor poate fi revoluționată complet dacă este cunoscută mai bine lumea criptomonedelor. Acestea sunt o opțiune interesantă pentru diversificarea portofoliului și, având în vedere popularitatea acestor monede digitale, în special a Bitcoin, nu este de mirare că investitorii sunt atât de atrași de ele.

Dacă ești curios să explorezi noi oportunități de investiție, criptomonedele ar putea fi exact ceea ce cauți.

Pe lângă platformele de tranzacționare, exchange-urile de monede virtuale sau ATM-urile de Bitcoin, cei interesați au la dispoziție și alte modalități prin care să investească în criptomonede. Oportunitățile sunt variate și simplu de accesat.

În luna ianuarie, cei pasionați de criptomonede au avut parte de o veste importantă. Autoritatea care se ocupă de reglementarea bursei din SUA, SEC (Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare a SUA), a dat undă verde pentru ETF-urile care sunt legate direct de Bitcoin. Este un pas mare pentru zona crypto, pentru că acum oamenii pot investi în Bitcoin într-un mod mai accesibil și mai sigur.

Ce sunt ETF-urile?

ETF-urile sunt precum un „ambalaj" financiar care urmărește să imite comportamentul unui anumit sector sau al altui activ, cum ar fi Bitcoin.

Să zicem că vrei să investești în Bitcoin, dar poate nu vrei să cumperi direct criptomoneda sau poate nu ai fondurile necesare. Aici intervin ETF-urile pe Bitcoin.

Ele permit oamenilor să obțină expunere la Bitcoin indirect, fără să fie nevoie să cumpere Bitcoin efectiv, practic cumpărând sau vânzând acest ETF la bursă, la fel ca și cum ar face cu acțiunile. Este o modalitate mai simplă și mai accesibilă de a intra în lumea cripto, fără a fi nevoie să deții direct moneda virtuală sau să investești sume mari de bani. Cu ajutorul ETF-urilor pe Bitcoin, poți urmări prețul monedei digitale și să profiți de potențialul său fără a fi nevoie să ai criptomonede în portofoliul tău sau să te ocupi de custodie.

Cum pot investi în ETF-urile pe Bitcoin?

Important este de știut faptul că ETF-urile pe Bitcoin aprobate de SEC în luna ianuarie încă nu sunt disponibile în România. Totuși, investitorii români care doresc să-și extindă portofoliul aceste instrumente financiare au acum soluții oferite de compania de tip fintech XTB. Acestea pot fi Exchange Traded Commodities (ETC-uri) - ele reprezintă o variație a unui ETF ce reproduce comportamentul unei materii prime - putem vorbi despre petrol, aur, argint sau criptomonede.

În Europa există aproximativ 130 de produse bazate pe criptomonede listate la diverse burse, cum ar fi Euronext Paris, Euronext Amsterdam, XETRA și SIX Swiss Exchange. Vorbim despre o gamă variată de opțiuni pentru cei interesați să investească în instrumente bazate pe criptomonede.

XTB oferă investitorilor, printr-o platformă bine pusă la punct, expunere nu doar pe Bitcoin, ci și pe alte monede virtuale cunoscute. Printre acestea se numără și Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin.

Platforme precum XTB oferă o oportunitate pentru investitori. Poți investi în peste 400 de ETF-uri și ETF-uri fără comisioane, atâta timp cât suma investită nu depășește 100.000 de euro pe lună (iar acest plafon se resetează lunar).

Mai mult decât atât, investiția minimă este doar 1 Euro. Platforma XTB vine cu un set de instrumente de analiză, inclusiv un scanner special pentru ETF-uri. Astfel, poți face investiții informate și bine gândite.

Ce sunt ETN-urile?

Dacă ești în căutare de alternative pentru investiții, ETN-urile reprezintă o opțiune interesantă, la fel ca și ETF-urile pe Bitcoin. ETN-urile sunt niște instrumente de creanță listate la bursă, care funcționează pe aceleași principii ca și acțiunile sau ETF-urile.

Spre deosebire de ETF-uri, emitentul ETN-ului nu deține efectiv activele, ci promite să plătească investitorilor sume egale cu valoarea certificatelor pe care le-au achiziționat. Este important de menționat că ETN-urile sunt considerate titluri bancare negarantate, ceea ce înseamnă că în cazul insolvenței emitentului, investitorii nu sunt protejați prin Fondul de Garantare Bancară.

Totuși, ca întotdeauna, investițiile pe piețele financiare implică riscuri. Este crucial să abordezi fiecare decizie de investiție cu responsabilitate și să fii conștient de potențialele riscuri asociate.

Ce sunt CFD-urile?

CFD-urile (contracte pentru diferență) reprezintă o altă modalitate de a investi pe piețele financiare – inclusiv în criptomonede. Acestea sunt niște instrumente derivate care îți permit să te implici într-un activ fără să-l cumperi efectiv.

Practic, un CFD îți oferă aceleași beneficii pe care le-ai obține dacă ai cumpăra activul în sine. Asta înseamnă că prețul activului crește sau scade în același timp cu valoarea CFD-ului.

În timp ce CFD-urile prezintă o alternativă la investițiile tradiționale, acest tip de instrument prezintă și o serie de provocări. Amintim aici volatilitatea crescută a prețurilor, costul sub forma spread-ului la intrări și ieșiri din tranzacții, precum și efectul de levier caracteristic CFD-urilor care accentuează atât potențialul de câștig, cât și pe cel al pierderilor.

Totuși, tranzacționarea criptomonedelor prin CFD-uri vine și ea cu unele avantaje. De exemplu, costurile de tranzacționare sunt reduse, iar investiția inițială poate fi mai mică, cu ajutorul unui efect de levier de 1:2. Platforme precum XTB îți oferă posibilitatea de a investi în CFD-uri bazate pe Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoincash. Astfel, prețurile se bazează pe cele actuale ale acestor active de bază, listate pe principalele burse de criptomonede.

Cum se poate obține expunere indirectă pe piața criptomonedelor?

Pentru cei care preferă să-și gestioneze riscul în mod moderat, există toate aceste opțiuni indirecte pentru a profita de potențialul pieței monedelor digitale. De exemplu, clienții au posibilitatea să investească în companii care sunt implicate în domeniul tehnologiei blockchain, în platforme de tranzacționare crypto sau în companii care, pe lângă activitățile lor principale, au și expunere la criptomonede.

Aceste metode indirecte oferă investitorilor oportunitatea de a beneficia de evoluția pieței criptomonedelor, fără a fi expuși direct la volatilitatea acestora. Este o cale mai sigură și mai stabilă pentru cei care caută să se implice în lumea monedelor digitale.

Ce este fenomenul de halving?

Odată cu investițiile pe piața criptomonedelor, poate fi explorată o oportunitate mult așteptată de piață. Este vorba despre halving, un eveniment care are loc la fiecare patru ani în rețeaua Bitcoin (anul acesta, se va produce la jumătatea lunii aprilie).

Este un moment când recompensa pentru cei care validează tranzacțiile este redusă la jumătate. Mulți investitori așteaptă cu nerăbdare momentele halving-ului pentru că, istoric vorbind, acestea au fost asociate cu creșteri semnificative ale prețului Bitcoin. Cu alte cuvinte, halving-ul este o caracteristică cheie a Bitcoin care contribuie la scară redusă a inflației și la creșterea gradului de „raritate” a acestuia în timp.

Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri