e-Mobility Rentals a adus o idee de business inovatoare în România – închiriere de mașini electrice și numai. ”Noi dorim să schimbăm modul în care oamenii și bunurile se mișcă într-o aglomerație urbană”, a explicat Alexandru Vasiliu, la retailArena 2023. Compania vine cu un mix de micro-vehicule electrice și scutere, toate funcționând pe baterii interschimbabile. Astfel de baterii se pot schimba în ”swap stations”, care momentan sunt instalate în parcările Kaufland și ale câtorva mall-uri din Capitală.

”Nu trebuie să stai să încarci, schimbi bateria și îți vezi de drum”

Ideea de bază a companiei este acea de a fi un ”one-stop-shop” pentru retailerii, curierii, livratorii care vor să facă tranziția la o flotă electrică și vin la pachet cu infrastructura de încărcare. ”Nu trebuie să stai să încarci, schimbi bateria și îți vezi de drum”, a explicat reprezentantul e-Mobility Rentals.

”În viitor, tot ce va veni ca bani către companii, fie că sunt de la Uniunea Europeană, fie de la creditori, va conta foarte mult în scoringul final al investițiilor cât de verzi suntem”, a afirmat Alexandru Vasiliu. De exemplu, pe mobilitate electrică, în condițiile în care se știe că în 2030 se dorește ca toate vehiculele vândute în UE să fie cu emisii zero. Iar România ar putea accesa 7,8 miliarde de euro pentru programe de smart city și comunități smart care au și componenta de mobilitate verde. ”Bani sunt, de noi depinde să ne ținem de treabă”.

Ideea e-Mobility Rentals a venit în pandemie. După boom-ul de livrări la domiciliu din acea perioadă, oamenii și-au păstrat apetitul pentru livrări, dar a crescut aglomerația în orașe. ”Am decis să venim cu o soluție cât mai logică pentru a aduce o electrificare a flotelor, cu vehicule care se parchează ușor, au loc în trafic, nu încurcă și, cel mai important, sunt verzi”, a explicat Alexandru Vasiliu.

Retail jobs

Parteneriat cu Glovo

După o primă investiție de 2 milioane de euro, e-Mobility Rentals a cumpărat primele 100 de vehicule și s-a apucat să monteze primele 20 de swap stations în București. Urmează o a doua rundă de investiții de 5 milioane de euro, care va duce compania la 500 de vehicule și 60 de stații de schimbare a bateriilor. e-Mobility Rentals are deja 400 de vehicule contractate prin OTP Leasing.

Partenerii principali ai e-Mobility Rentals sunt Glovo, cu o flotă de 50 vehicule. În doar 6 luni de parteneriat s-au parcurs 250.000 km curați în București, iar 40 de tone carbon nu au fost emise.

Pe termen lung, e-Mobility Rentals vrea să scaleze. Spre final de 2024, compania va trece la următorul nivel: pe lângă mobilitate electrică, să acopere și micromobilitate – trotinete, biciclete cu baterii interschimbabile - dar și la partea de cargo – camioane și chiar TIRuri electrice.

”Ține de noi să educăm generațiile viitoare. Altă variantă nu avem, sper spre binele tuturor să fim cât mai verzi în viitor”, a conchis Alexandru Vasiliu.

retailArena este organizat de retail.ro și wall-street.ro, având ca Online Commerce Partner pe Fan Courier, la categoria Gold Partners pe Mastercard, P3 Logistic Parks, WDP, eMAG, Penny, Lidl, dar și pe Altex, Offerista Group, httpool, Sameday, nhood, tbi bank, Mokka, Invest HK, Innnobyte, VIVO Mall, Hervis, Environ, IULIUS, Vodafone, Cometex și Payten ca Silver Partners, sponsori fiind Mavericks, ROPECO, e-Mobility Rentals, Tappy.ro, Tomra, Fepra, și 4pay.ro.

Sursa foto: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu