În ultimii ani, agricultura regenerativă a căpătat o importanță tot mai mare și în România, astfel că fermierii au început să se deprindă cu creditele de carbon și felul în care pot câștiga bani de pe urma acestora. Prezentă la conferința Agricultura viitorului ediția 2024, Mihalea Vasile, Market Lead România și Moldova Agreena, a explicat mecanismul din spatele finanțărilor pe care le oferă fermierilor compania în cadrul căreia activează.

Astfel, aceasta a explicat faptul că Agreena este o companie din Danemarca prezentă de doar 4 ani pe piața europeană, numărând 230 de colegi la nivel european și fiind reprezentată în România, pentru moment, de numai două persoane.

Aceasta a arătat și faptul că Agreena oferă deja bani fermierilor, fiind vorba despre finanțarea pe care o furnizează din fonduri private către fermierii care fac tranziția spre agricultură regenerativă.

De asemenea, reprezentanta Agreena subliniază că afacerea încurajează acest trend pentru că solul este important și există nevoia de a se păstra un sol sănătos pentru generațiile viitoare.

Pentru campania 2021-2022 Agreena a plătit fermieri pentru practicile benefice pentru mediu și climă, 32 de euro pe creditul de carbon, în funcție de practicile pe care fermierul le-a îmbrățișat. Bineînțeles că pe fiecare hectar, în funcție de lucrările agricole, un fermier a putut câștiga între 0,7 până la 3 credite.

Mihaela Vasile, Market Lead Agreena România și Moldova

Totodată, specialista explică faptul că piața românească este importantă pentru Agreena pentru că foarte mulți fermieri au început deja să îmbrățișeze tot ceea ce înseamnă lucrări agricole ale solului.

Aceasta adaugă faptul că fermierii profesioniști din România au înțeles un lucru foarte important și anume că a elimina plugul din fermă înseamnă o plusvaloare la un moment dat atât pentru sol cât și pentru producție.

Mihaela Vasile arată de asemenea că partea de sustenabilitate poate că nu este atât de bine înțeleasă la nivel rural, dar instituțiile financiar-bancare vin să explice faptul că este nevoie să avem grijă de mediul înconjurător și să luptăm împotriva schimbărilor climatice.

Agreena are în acest moment în platformă peste 2 milioane de hectare pe care le gestionează. Nu cu mult timp în urmă am anunțat un parteneriat foarte important pe care l-am realizat cu Al Dahra Agricost, astfel că suprafața de 55.000 de hectare a companiei este acum parte din proiectul Agreena. Mai avem și alte ferme membre în organizații ale fermierilor foarte cunoscute, GreenAgro, Frizon Group, Agro Cocora, vorbim de ferme foarte mari care practică deja acest semănat direct care face parte din agricultura carbonului.

Mihaela Vasile, Market Lead Agreena România și Moldova

Totodată, reprezentanta Agreena a explicat faptul că suntem încă o țară a extremelor, din moment ce avem foarte multe firme medii și mari care practică agricultură profesionistă, dar și partea aceea de ferme de subzistență și ferme foarte mici.

Mihaela Vasile a încheiat spunând că dorința Agreena este ca fermierii să poată beneficia de fonduri atât din partea autorităților sau prin proiecte europene, cât și prin programe independente.

Nu în ultimul rând, aceasta a dezvăluit faptul că Agreena pregătește acum nu doar recompensarea fermierilor prin credite de carbon, ci și anumite proiecte pe partea financiară.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri