Ţinta noastră de inflaţie pentru sfârşitul acestui an este de 4,4%, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care a adăugat că în prezent nu sunt elemente care să pună presiune pe inflaţie. El a mai spus la Digi24 și că România are nişte angajamente pentru 2025, impuse prin PNRR unde scrie că ponderea veniturilor fiscale în PIB trebuie să crească cu 2,5 puncte procentuale faţă de 2019.

"Acest proces de deflaţie care a început cu luna februarie o să continue pe mai departe, pentru că ţinta noastră de inflaţie pentru sfârşit de an este de 4,4% . (...) Nu sunt elemente, indicii, care să pună presiune pe inflaţie. La nivelul Uniunii Europene a scăzut foarte mult", a spus Boloş, la Digi 24.

Întrebat cum îşi explică faptul că România este în acest moment ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare inflaţie, şeful de la Finanţe a menţionat că la sfârşitul anului 2023 rata medie anuală a inflaţiei a fost de 10,4%, iar temperarea consumului ar putea fi o soluţie pentru a stabiliza şi a continua procesul de scădere.

"Trebuie se ne aducem aminte că sfârşitul de an a fost cu 10,4% rata medie anuală a inflaţiei. Şi, din acest punct de vedere, eforturile care se fac pentru ca să avem o rată a inflaţiei de 4,4% la sfârşit de an presupun inclusiv o stabilizare atât la nivel de politică monetară, dar şi a celorlalţi indicatori macroeconomici. Şi în continuare, poate, temperarea consumului este o soluţie pentru a stabiliza şi a continua procesul deflaţionist. Noi, prin politica monetară pe care o avem, o să continuăm, practic, politica de rată a dobânzii în momentul de faţă", a subliniat el.

Ministrul Finanţelor afirmă că în prezent se merge pe o politică de stabilizare a componentei de cheltuială publică, care a avut anul trecut o pondere însemnată în buget.

"Totuşi, avem o componentă de cheltuială publică însemnată, vorbesc de componenta de salarii şi componenta de politică socială, cu o pondere însemnată în totalul cheltuielilor. Este anul (2023 n.r.) în care am avut în buget peste 200 de miliarde de lei alocat pentru asistenţa socială (...) Guvernul încearcă să ducă o politică de echilibru pentru ceea ce înseamnă drepturile de asistenţă socială, dar, cum spuneam, multe din componentele de cheltuieli publice se regăsesc în consumul la nivel de structură a produsului intern brut şi probabil şi acest lucru, odată cu politicile noastre naţionale, pentru că, vedeţi, Guvernul a început politica de susţinere a producţiei interne, pentru a face faţă a consumului şi a atenua din presiunile impresiunile inflaţioniste", a adăugat oficialul MF.

Boloș nu vrea să spună dacă vor crește taxele în 2025

"S-a creat în spaţiul public o adevărată tragedie, că ministrul Finanţelor a început să fie clarvăzător şi să spună că în 2025 se va întâmpla nu ştiu ce catastrofă. Spune altceva ministrul Finanţelor: că în 2025 avem nişte angajamente. Şi dacă ne uităm la acele angajamente, acolo se spune foarte clar: va creşte ponderea veniturilor. Nu Boloş Marcel a scris acest lucru, nu Marcel Ciolacu, nu Nicolae Ciucă. Este scris în PNRR negru pe alb, nu-i un secret acest lucru, şi anume că ponderea veniturilor fiscale în PIB faţă de anul de referinţă 2019 trebuie să crească cu 2,5 puncte procentuale", a spus Boloş la Digi 24, întrebat ce măsuri vor fi luate din 2025.

El a adăugat că este prematur de spus care va fi tipul de politică fiscală şi că la această întrebare va trebui să răspundă cine va ajunge să depună cererea de plată numărul 4.

"Care va fi calea de urmat pentru ca să ajungem la această ţintă cantitativă? Adică vom avea un impact bugetar pe care va trebui să îl urmărim din implementarea acestei reforme şi, la momentul respectiv, cine va ajunge să depună cererea de plată numărul 4 va trebui să dea un răspuns la această întrebare. Sigur, mă întrebaţi care va fi tipul de politică fiscală? Prematur de spus. Dacă acum m-aş hazarda să spun o măsură care va fi urmată de către România, ar putea să nu fie aşa", a explicat ministrul Finanţelor.

Sursa foto: Ministerul Finanțelor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri